Muffiny bananowe z orzechami i suszoną żurawiną
Najlepsze muffiny jakie jadłam, ale muszę od razu zaznaczyć, że nie przepadam za tego rodzaju wypiekami. Lubię, ale nie szaleję. Jednak te bananowe, według przepisu Bajaderki mogę jeść bez końca. A gdy poleżą kilka dni, to są znacznie lepsze. Orzechy włoskie pasują do nich wspaniale, ale nie zaszkodzi dodać troszkę suszonej żurawiny dla przełamania smaku. A do tego wszystkiego, nie trzeba zbyt wiele czasu poświęcić na ich wykonanie. Czegóż więc chcieć więcej? :)
Składniki:
ok. 350 g mąki pszennej
1,5 lyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
0,25 lyżeczki startej galki muszkatalowej
4 bardzo dojrzale banany, roztarte na pure
ok. 120 g cukru
ok. 70g brązowego cukru
120 g rozpuszczonego masla
50 ml mleka
1 jajko
ok. 150 g posiekanych orzechów włoskich
ok. 100 g suszonej żurawiny
Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 190ºC.
2. Przygotować foremki na muffiny.
3. Mąkę, sodę, sól przesiać do miski, dodać gałkę oraz orzechy* i wymieszać.
4. Banany dobrze rozetrzeć, dodać do nich oba rodzaje cukru, roztopione masło, mleko, jajko i żurawinę, wymieszać i dodać do suchych składników.
5. Masę delikatnie wymieszać, tylko do połączenia obu mas i rozdzielić równomiernie do przygotowanych foremek.
6. Piec około 20-25 minut, aż bedą lekko zarumienione i suche w środku.
*Orzechy można podzielić na połowę. Jedną część dodać do ciasta, a drugą do posypania po przełożeniu do foremek. Punkt 5.
Smacznego!
Składniki:
ok. 350 g mąki pszennej
1,5 lyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
0,25 lyżeczki startej galki muszkatalowej
4 bardzo dojrzale banany, roztarte na pure
ok. 120 g cukru
ok. 70g brązowego cukru
120 g rozpuszczonego masla
50 ml mleka
1 jajko
ok. 150 g posiekanych orzechów włoskich
ok. 100 g suszonej żurawiny
Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do 190ºC.
2. Przygotować foremki na muffiny.
3. Mąkę, sodę, sól przesiać do miski, dodać gałkę oraz orzechy* i wymieszać.
4. Banany dobrze rozetrzeć, dodać do nich oba rodzaje cukru, roztopione masło, mleko, jajko i żurawinę, wymieszać i dodać do suchych składników.
5. Masę delikatnie wymieszać, tylko do połączenia obu mas i rozdzielić równomiernie do przygotowanych foremek.
6. Piec około 20-25 minut, aż bedą lekko zarumienione i suche w środku.
*Orzechy można podzielić na połowę. Jedną część dodać do ciasta, a drugą do posypania po przełożeniu do foremek. Punkt 5.
Smacznego!