Muffinki na mące pszenno-kukurydzianej z ziarnami kukurydzy oraz jalapeno
Składniki:
(przepis na 12 muffinek)
Na muffinki:
175 g mąki pszennej
175 g mąki kukurydzianej
200 g kukurydzy z puszki
2 papryczki jalapeno
150 g tartego twardego sera (np. bursztyn)
250 g jogurtu naturalnego
5 łyżek mleka
2 jajka
125 g masła
1 łyżka masła do foremek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
Przygotowanie:
Przesiać mąkę do miski, dodać proszek do pieczenia, sól i wymieszać. Pokroić papryczkę w paseczki (można usunąć nasionka i wtedy będą ciut mniej palące) oraz odsączyć kukurydzę z zalewy. Zetrzeć drobno ser. Ser, posiekaną papryczkę oraz kukurydzę dodać do mąki, a następnie wymieszać. Do osobnej miski wbić jajka, dodać jogurt, mleko, roztopione masło i wymieszać ubijaczką lub mikserem na niskich obrotach, do momentu uzyskania kremowej masy. Wymieszać wszystkie składniki i napełnić masą foremki posmarowane masłem w 2/3 ich głębokości. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.