Muffinki jabłkowo cynamonowe- najlepsze
Do tej pory nie przepadałam za muffinkami, od czasu do czasu je robiłam ale wciąż żadne nie były powalające. Ale te muf finki z przepisu Nigelli są absolutnie wspaniałe, za grosz nie przypominają ciężkich zbitych babek. Te są puszyste ale jednocześnie nie przypominają biszkoptu. Są odpowiednio wilgotne i słodkie. Przepis co prawda nie jest nazbyt dietetyczny jak to na przepisy Nigelli przystało ale tym razem przyznaję, że warto się skusić. Jeżeli muf finki o tylko z tego przepisu. Musicie spróbować!
Ilość: 12szt
Poziom trudności: 3/10
Czas przygotowania: 40min
SKŁADNIKI:
- 2 jabłka
- 100g mąki orkiszowej
- 150g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki cynamonu
- 125g brązowego cukru
- 120g miodu
- 60ml maślanki/kefiru
- 125ml oleju
- 2 jajka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Piekarnik rozgrzewamy do 200st. Blaszkę do muf finek wykładamy papilotkami.
2. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę o boku plus minus 1cm.
3. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
4. Mokre składniki mieszamy trzepaczką w drugiej misce.
5. Następnie łączymy wszystkie składniki, niezbyt dokładnie, gdy ciasto będzie miało niewielkie grudki to muf finki będą lżejsze.
6. Na koniec dodajemy jabłka i mieszamy.
7. Ciasto nakładamy do papilotek do ¾ wysokości.
8. Pieczemy 20 min.
9. Muffinki studzimy wyjęte z formy na kratce.
Smacznego.