Muffinki jabłkowo cynamonowe- najlepsze

Muffinki jabłkowo cynamonowe-  najlepsze

Do tej pory nie przepadałam za muffinkami, od czasu do czasu je robiłam ale wciąż żadne nie były powalające. Ale te muf finki z przepisu Nigelli są absolutnie wspaniałe, za grosz nie przypominają ciężkich zbitych babek. Te są puszyste ale jednocześnie nie przypominają biszkoptu. Są odpowiednio wilgotne i słodkie. Przepis co prawda nie jest nazbyt dietetyczny jak to na przepisy Nigelli przystało ale tym razem przyznaję, że warto się skusić. Jeżeli muf finki o tylko z tego przepisu. Musicie spróbować!

Zdjęcie - Muffinki jabłkowo cynamonowe-  najlepsze  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 12szt

Poziom trudności: 3/10

Czas przygotowania: 40min

SKŁADNIKI:

  •  2 jabłka
  • 100g mąki orkiszowej
  • 150g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • 125g brązowego cukru
  • 120g miodu
  • 60ml maślanki/kefiru
  • 125ml oleju
  • 2 jajka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Piekarnik rozgrzewamy do 200st. Blaszkę do muf finek wykładamy papilotkami.

2. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę o boku plus minus 1cm.

3. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.

4. Mokre składniki mieszamy trzepaczką w drugiej misce.

5. Następnie łączymy wszystkie składniki, niezbyt dokładnie, gdy ciasto będzie miało niewielkie grudki to muf finki będą lżejsze.

6. Na koniec dodajemy jabłka i mieszamy.

7. Ciasto nakładamy do papilotek do ¾ wysokości.

8. Pieczemy 20 min.

9. Muffinki studzimy wyjęte z formy na kratce.

Smacznego.

Kategorie przepisów