Muffinki bananowe z płatkami migdałowymi i czekoladą

Muffinki bananowe z płatkami migdałowymi i czekoladą

Kochani! Robiłam już chlebek bananowy i prezentowałam na blogu. Niektórzy z Was pewnie się zdziwią, że powtarzam przepis, ale na swoją obronę mam to, że po pierwsze jest on tutaj w innej formie – babeczek, a po drugie składniki nieco się różnią. Dlatego zdecydowałam się na tę publikację. Moi znajomi uwielbiają te muffinki i właśnie to są chyba najlepsze babeczki w moim repertuarze :) Zatem musiałam, po prostu musiałam je wstawić na bloga :) Mam nadzieję, że uznacie tę decyzję za słuszną.

 

Zdjęcie - Muffinki bananowe z płatkami migdałowymi i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki na około 20 sztuk:

2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

łyżka cukru z prawdziwą wanilią

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

1/2 szklanki oleju słonecznikowego

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

50 g płatków migdałowych

5 mocno dojrzałych bananów

 

Zdjęcie - Muffinki bananowe z płatkami migdałowymi i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

1. Mieszamy oddzielnie składniki suche i mokre, następnie łączymy. Nie używamy miksera.

2. Banany rozgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków, przekładamy do ciasta i mieszamy szpatułką.

3. Do foremek wyłożonych papilotkami nakładamy po solidnej łyżce ciasta.

4. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 ºC.

 

Zdjęcie - Muffinki bananowe z płatkami migdałowymi i czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Tags: banany

Kategorie przepisów