Muffinki bananowe z płatkami migdałowymi i czekoladą
Kochani! Robiłam już chlebek bananowy i prezentowałam na blogu. Niektórzy z Was pewnie się zdziwią, że powtarzam przepis, ale na swoją obronę mam to, że po pierwsze jest on tutaj w innej formie – babeczek, a po drugie składniki nieco się różnią. Dlatego zdecydowałam się na tę publikację. Moi znajomi uwielbiają te muffinki i właśnie to są chyba najlepsze babeczki w moim repertuarze Zatem musiałam, po prostu musiałam je wstawić na bloga Mam nadzieję, że uznacie tę decyzję za słuszną.
Składniki na około 20 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
50 g płatków migdałowych
5 mocno dojrzałych bananów
1. Mieszamy oddzielnie składniki suche i mokre, następnie łączymy. Nie używamy miksera.
2. Banany rozgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków, przekładamy do ciasta i mieszamy szpatułką.
3. Do foremek wyłożonych papilotkami nakładamy po solidnej łyżce ciasta.
4. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 ºC.
Tags: banany