Muffinki bananowe z czekoladowymi kropelkami
Cudownie pachnące, mięciutkie , z kawałkami gorzkiej czekolady muffinki bananowe. .....I jak się im oprzeć? /....wiem,wiem..... najlepiej nie piec.....a banana zjeść/.
Obok ciasta bananowego / chlebek bananowy zobacz / muffinki są doskonałym sposobem na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów. Proste, smaczne i zawsze się udają.
Każdy ma swój ulubiony i wypróbowany sposób na ich wykonanie .
Moje babeczki przygotowałam w/g przepisu
z tej strony zamieniając orzechy na czekoladowe kropelki Składniki:/12 szt/
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego gałki muszkatołowej
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 75g masła
- 2 duże, dojrzałe banany
- 2 jajka
- 125ml mleka
- 1/2 szklanki czekoladowych kropelek
Wykonanie:
-Rozgrzać piekarnik do temp.175 st.C.
-Masło roztopić i pozostawić do wystygnięcia.
-Banany rozgnieść/widelcem/ dodać rozbełtane jajka, mleko i masło.
-Mąkę przesiać do głębokiej miski i połączyć z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
-Dodać cukier, wanilię, cynamon i gałkę maszkatołowę, wymieszać.
-Połączyć mokre składniki z suchymi, dodać czekoladowe kropelki i krótko wymieszać.
-Formę do pieczenia posmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami.
-Gotowym ciastem napełnić foremki do 3/4 wysokości.
-Piec ok. 20-25 min. /do tzw. suchego patyczka/.
-Przestudzone muffinki posypać cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladową.