Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem
Znam tą sałatkę od wielu, wielu lat i jakoś do głowy mi wcześniej nie przyszło, żeby podzielić się tym przepisem. Wydawał mi się taki bardzo popularny i oczywisty. Jednak stwierdziłam, że mało jest u mnie na blogu takich „oczywistych” przepisów, a ta sałatka jest wyjątkowo smaczna. Niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka z kurczakiem, ananasem, kukurydzą, serem żółtym, jajkami i jedyną zjadliwą dla mnie formą selera – marynowanym w słoiczku. Całość klasycznie wymieszana z majonezem i doprawiona solą i pieprzem. Nie znam osoby, której by nie smakowała. Polecam na każdą okazję!
Scroll down for recipe in English
Sałatka z kurczakiem i ananasem
(5-6 porcji)
Składniki:
- 2 filety z kurczaka, pokrojone w 2 cm kostkę
- 1 puszka (ok. 550 g) ananasa, pokrojonego na 1 cm kawałki (bez zalewy)
- 1 puszka (ok. 350 g) kukurydzy konserwowej, bez zalewy
- 1 słoik selera konserwowego, bez zalewy
- 200 g sera żółtego gouda, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 3 jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
- 5 łyżek majonezu
- papryka pikantna lub wędzona
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Pokrojonego fileta dopraw solą, pieprzem i papryką, po czym usmaż na średnim ogniu do lekkiego zarumienienia i odstaw do ostygnięcia.
- W dużej misce wymieszaj ananasa, kukurydzę, selera, jajka, ser i kurczaka. Wmieszaj kilka łyżek majonezu i dopraw solą i pieprzem.
- Włóż do lodówki na minimum godzinę i podawaj z tostami.
Smacznego!
Recipe in English
Pineapple chicken salad
(5-6 servings)
Ingredients:
- 2 chicken breasts fillets, cut into 2 cm cubes
- 1 can (550 g) of pineapple , cut into 1 inch pieces
- 1 can (350 g) of canned corn
- 1 jar (375 ml) pickled celery
- 200 g gouda cheese, cut into 1 cm cubes
- 3 eggs, boiled and diced
- 5 tablespoons mayonnaise
- smoked paprika
- salt and pepper
Preparation:
- Season chicken with salt, pepper and paprika and cook over medium heat until slightly browned and cooked through, set aside to cool.
- In a large bowl, mix the pineapple, corn, celery, eggs, cheese and chicken. Mix in mayonnaise and season with salt and pepper to taste.
- Place in the refrigerator for at least an hour and serve with toasts.
Enjoy!