Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem

Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem

Znam tą sałatkę od wielu, wielu lat i jakoś do głowy mi wcześniej nie przyszło, żeby podzielić się tym przepisem. Wydawał mi się taki bardzo popularny i oczywisty. Jednak stwierdziłam, że mało jest u mnie na blogu takich „oczywistych” przepisów, a ta sałatka jest wyjątkowo smaczna. Niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka z kurczakiem, ananasem, kukurydzą, serem żółtym, jajkami i jedyną zjadliwą dla mnie formą selera – marynowanym w słoiczku. Całość klasycznie wymieszana z majonezem i doprawiona solą i pieprzem. Nie znam osoby, której by nie smakowała. Polecam na każdą okazję!

Zdjęcie - Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem / Pineapple chicken salad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Sałatka z kurczakiem i ananasem

(5-6 porcji)

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka, pokrojone w 2 cm kostkę
  • 1 puszka (ok. 550 g) ananasa, pokrojonego na 1 cm kawałki (bez zalewy)
  • 1 puszka (ok. 350 g) kukurydzy konserwowej, bez zalewy
  • 1 słoik selera konserwowego, bez zalewy
  • 200 g sera żółtego gouda, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 3 jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
  • 5 łyżek majonezu
  • papryka pikantna lub wędzona
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Pokrojonego fileta dopraw solą, pieprzem i papryką, po czym usmaż na średnim ogniu do lekkiego zarumienienia i odstaw do ostygnięcia.
  2. W dużej misce wymieszaj ananasa, kukurydzę, selera, jajka, ser i kurczaka. Wmieszaj kilka łyżek majonezu i dopraw solą i pieprzem.
  3. Włóż do lodówki na minimum godzinę i podawaj z tostami.

Smacznego!

Zdjęcie - Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem / Pineapple chicken salad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Recipe in English

Pineapple chicken salad

(5-6 servings)

Ingredients:

  • 2 chicken breasts fillets, cut into 2 cm cubes
  • 1 can (550 g) of pineapple , cut into 1 inch pieces
  • 1 can (350 g) of canned corn
  • 1 jar (375 ml) pickled celery
  • 200 g gouda cheese, cut into 1 cm cubes
  • 3 eggs, boiled and diced
  • 5 tablespoons mayonnaise
  • smoked paprika
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Season chicken with salt, pepper and paprika and cook over medium heat until slightly browned and cooked through, set aside to cool.
  2. In a large bowl, mix the pineapple, corn, celery, eggs, cheese and chicken. Mix in mayonnaise and season with salt and pepper to taste.
  3. Place in the refrigerator for at least an hour and serve with toasts.

Enjoy!

Zdjęcie - Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem / Pineapple chicken salad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów