Mój chleb z maszyny

Mój chleb z maszyny
Najprostszy, najzwyklejszy, najpyszniejszy. Na razie wersja drożdżowa, z zakwasem eksperymenty dopiero zaczynam.

Składniki:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 100 ml mleka
  • 250 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • 250 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
  • 250 g mąki żytniej typ 720
  • 8 g drożdży
  • łyżka cukru
Składniki podałam dokładnie w kolejności umieszczania w maszynie. Po wlaniu/wsypaniu wszystkiego ustawiam na chleb 1250, wypieczony, włączam guzik i... po nieco ponad trzech godzinach lecę wyjmować pachnący bochenek.

Zdjęcie - Mój chleb z maszyny  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb można wzbogacić ziarnami, maszyna sama woła, kiedy je dorzucić należy (co nie przeszkadza zrobić to po prostu od razu). Ja pokusiłam się o wersje z pestkami dyni (pół filiżanki wsypałam).

Zdjęcie - Mój chleb z maszyny  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oba pycha!

Kategorie przepisów