Młoda kapusta duszona z warzywami
W mojej kuchni niewiele się ostatnio dzieje, ale na młodą kapustę czas i miejsce jest zawsze. Lubię to danie, ponieważ można je przygotować w wielu wariantach. Najprostszy to sama kapusta z dużą ilością kopru, pietruszki i szczypiorku. Można dodawać różne warzywa, można dodawać mięso i wędliny, a samo danie może być zarówno samodzielnym obiadem, jak i atrakcyjnym dodatkiem.
Składniki:
1 główka młodej kapusty
pęczek młodej włoszczyzny (marchew, seler, pietruszka, por)
po pęczku zielonej pietruszki i kopru
2-3 pomidory
2 ząbki czosnku
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
(w wersji widocznej na zdjęciu) 20 dag boczku wędzonego - można zastąpić kiełbasą
Kapustę pokrój w paski, włóż do garnka, podlej niewielką ilością wody i duś na małym ogniu. Marchewkę, seler i pietruszkę pokrój w plasterki lub zetrzyj na grubej tarce, dodaj do kapusty. Posiekaj por, pietruszkę i koper, dorzuć do garnka. Można również posiekać pęczek szczypiorku. Dodaj przeciśnięty czosnek i przyprawy. Kiedy kapusta będzie już dość miękka (dusi się ok. 30-40 minut), dodaj obrane ze skórki i pokrojone pomidory, gotuj jeszcze ok. 10 minut.
W wersji mięsnej, boczek można przesmażyć na patelni i dodać do kapusty na końcu, bądź też pokroić i wrzucić razem z warzywami (tak wolę).