Miodowa szarlotka i,, Adoptuj Pszczołę,,
Tym razem nietypowy wpis będzie o pszczołach i owadach zapylających i o pomocy w ich ochronie ,,Adoptuj Pszczołę,, Owady te mają duże znaczenie w naszym życiu , dzięki nim możemy się cieszyć np owocami, warzywami czy olejami jadalnymi. W samej Europie jest ponad 4000 odmian warzyw -zależne od zapylania przez pszczoły i inne owady. Za zebrane pieniążki powstaną hotele. Pierwszy juz powstał w warszawie. hotele dla ich rozwoju - owady te będą mogły się schronić przed deszczem i zimnem.
Akcję wsparła już znana restauratorka Agnieszka Kręglicka powiedziała "To powinno obchodzić wszystkich smakoszy. Kondycja pszczół jest jednym z elementów misternej układanki. Jeśli zależy nam na dobrym jedzeniu, musimy się pochylić nad ich losem. Tak samo jak nad stanem ziemi, wód, całym ekosystemem. Nasze przyjemności są ściśle powiązane z dobrostanem natury", powiedziała Agnieszka Kręglicka."
Dzięki tym kochanym pszczółkom powstała smaczna miodowa szarlotka. Można użyć dowolnych owoców. Jest puszysta i delikatna w smaku -Polecam. Przepis pochodzi z bloga Asi
forma kwadratowa 26 cm
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki miodu
- 2 duże jajka lub trzy małe
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 750 g jabłek
Jabłka obrać , pokroić na ósemki i wrzucić do rondelka , podlać odrobiną wody i przykryć aby się poddusiły - co jakiś czas mieszając. Smażyć chwilę ale tak aby się całkowicie nierozpadły - odstawić.
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia - odstawić.
W drugiej misce wymieszać mokre składniki żółtka, miód, jogurt naturalny, ekstrakt waniliowy. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia - połączyć składniki.
Białka ubić na sztywno ze szczypta soli - wymieszać delikatnie z masą. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i odsypać bułką tartą. Ciasto wylać do formy i włożyć uprażone jabłka, wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 30-40 minut.
Smacznego