Mini torciki dacquoise – beza ze śmietaną i bakaliami

Mini torciki dacquoise – beza ze śmietaną i bakaliami

Zdjęcie - Mini torciki dacquoise – beza ze śmietaną i bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Mini torciki dacquoise – beza ze śmietaną i bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To bez wątpienia wyjątkowo pyszny deser. Pyszny, ale i (nie oszukujmy się!) słodki! beza, krem śmietanowy, beza,  a nawet trochę kajmaku na dokładkę- wszystko to sprawia, że dacquise to prawdziwa rozpusta!

Zdjęcie - Mini torciki dacquoise – beza ze śmietaną i bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Mini torciki dacquoise – beza ze śmietaną i bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mój tort dacquoise przygotowałam na wzór ptysi- dwa mini- krążki bezy przełożyłam kremem na bazie śmietanki i mascaropone, z dodatkiem orzechów włoskich, daktyli (namoczyłam je w calvadosie) ora odrobiny kajmaku- ten karmelowy akcent bardzo tu pasuje!

Zdjęcie - Mini torciki dacquoise – beza ze śmietaną i bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Mini torciki dacquoise – beza ze śmietaną i bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bezy możecie upiec trochę wcześniej, jednak sugeruję przekładać je schłodzonym kremem dopiero przed podaniem, dzięki temu beza pozostanie obłędnie chrupiąca!

Zdjęcie - Mini torciki dacquoise – beza ze śmietaną i bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Mini torciki dacquoise – beza ze śmietaną i bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Mini torciki dacquoise – beza ze śmietaną i bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Mini torciki dacquoise – beza ze śmietaną i bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z  podanych proporcji przygotujecie ok. 7 porcji deseru.

Zdjęcie - Mini torciki dacquoise – beza ze śmietaną i bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Mini torciki dacquoise – beza ze śmietaną i bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Mini torciki dacquoise – beza ze śmietaną i bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Białka umieść w dużej misce, dodaj szczyptę soli.

Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów, stopniowo je zwiększaj. Po ok. 3 minutach miksowania, zacznij dodawać partiami cukier. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodaj skrobię (mąkę ziemniaczaną, ocet i -opcjonalnie- syrop daktylowy). Połącz.

Beze nakładaj  na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia szprycą do kremu lub łyżką. Proponuję przygotować bardziej płaskie krążki, które będą spodem ciasteczek i wyższe- górne części.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 oC i po 5 minutach zmniejsz temp. do 100 oC ( z termoobiegiem). Piecz bezy przez ok. godzinę. Ostudź.

Orzechy i daktyle pokrój na 2-3 części, zalej wybranym alkoholem, odstaw na kwadrans. Dodaj kajmak, wymieszaj.

Przed podaniem przygotuj krem. mascarpone zmiksuj z cukrem, aż lekko się ubije. Dolej śmietankę i miksuj, aż krem uzyska pożądaną konsystencję. Dodaj bakalie, delikatnie wymieszaj łyżką.

Krem nakładaj między dwa blaty bezy. Wierzch możesz posypać ciemnym kakao. Dodatkowo polałam krem odrobiną syropu daktylowego.

Kategorie przepisów