Mini torciki dacquoise – beza ze śmietaną i bakaliami
To bez wątpienia wyjątkowo pyszny deser. Pyszny, ale i (nie oszukujmy się!) słodki! beza, krem śmietanowy, beza, a nawet trochę kajmaku na dokładkę- wszystko to sprawia, że dacquise to prawdziwa rozpusta!
Mój tort dacquoise przygotowałam na wzór ptysi- dwa mini- krążki bezy przełożyłam kremem na bazie śmietanki i mascaropone, z dodatkiem orzechów włoskich, daktyli (namoczyłam je w calvadosie) ora odrobiny kajmaku- ten karmelowy akcent bardzo tu pasuje!
Bezy możecie upiec trochę wcześniej, jednak sugeruję przekładać je schłodzonym kremem dopiero przed podaniem, dzięki temu beza pozostanie obłędnie chrupiąca!
Z podanych proporcji przygotujecie ok. 7 porcji deseru.
Składniki- beza
- białko jajka - 3 szt
- cukier - 150 g , drobny
- syrop daktylowy - 1 łyżka, opcjonalnie lub syrop klonowy
- skrobia ziemniaczana - 1 łyżeczka
- ocet winny - 1 łyżeczka, biały
- sól - szczypta
- krem
- mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
- śmietanka kremówka 30% - 1/2 szklanki
- cukier puder - do smaku, ok. 1 łyżki (nie polecam dodawać do dużo)
- daktyle - ok. 15 szt
- orzechy włoskie - ok. 15 szt
- alkohol - ok. 3 łyżek np. whisky, calvados
- kajmak - 2 łyżki
Białka umieść w dużej misce, dodaj szczyptę soli.
Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów, stopniowo je zwiększaj. Po ok. 3 minutach miksowania, zacznij dodawać partiami cukier. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodaj skrobię (mąkę ziemniaczaną, ocet i -opcjonalnie- syrop daktylowy). Połącz.
Beze nakładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia szprycą do kremu lub łyżką. Proponuję przygotować bardziej płaskie krążki, które będą spodem ciasteczek i wyższe- górne części.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 oC i po 5 minutach zmniejsz temp. do 100 oC ( z termoobiegiem). Piecz bezy przez ok. godzinę. Ostudź.
Orzechy i daktyle pokrój na 2-3 części, zalej wybranym alkoholem, odstaw na kwadrans. Dodaj kajmak, wymieszaj.
Przed podaniem przygotuj krem. mascarpone zmiksuj z cukrem, aż lekko się ubije. Dolej śmietankę i miksuj, aż krem uzyska pożądaną konsystencję. Dodaj bakalie, delikatnie wymieszaj łyżką.
Krem nakładaj między dwa blaty bezy. Wierzch możesz posypać ciemnym kakao. Dodatkowo polałam krem odrobiną syropu daktylowego.