Mini torcik bezowo-orzechowy z kremem orzechowym
Ostatnio miałam zaszczyt brać udział w zaślubinach bliskiej mi osoby. Po uroczystości zjadłam przepyszny obiad, który zakończył się fenomenalnym deserem (niestety nie skosztowałam z powodu alergii, ale słyszałam opinie innych). Deser wyglądał wspaniale w swojej prostocie, więc troszkę żałowałam. Dlatego postanowiłam zrobić podobny deser, tylko tym razem sandra-friendly.
Tak oto powstał mini torcik bezowy, jednak beza nie składa się z samych białek i cukru. Głównym składnikiem są mielone orzechy włoskie, które nadają wyjątkowy smak, teksturę i aromat ciastu. Całość deseru spaja krem powstały z połączenia mojego ukochanego serka mascarpone i ulubionego przez wszystkich kremu orzechowo-czekoladowego do chleba.
Mój deser jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu, zawsze się udaje. Bezy można przygotować dzień wcześniejszej, a krem w dniu podania. A samo "złożenie" torcika lepiej zostawić nie szybciej niż 2 godziny przed podaniem.
Inspiracja: https://bitemythumb.wordpress.com/2013/01/02/haggar-roons/
Składniki: Beza:- 2 szklanki mielonych orzechów włoskich
- 2 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 250 g serka mascarpone
- 100 g kremu orzechowego do pieczywa
przygotowania 15 Czas
gotowania 15 Czas
całkowity 30 Ilość
porcji 12 Sposób przygotowania Beza:
- Bezę będziemy przygotowywać w kąpieli wodnej, dlatego w tym celu przygotuj garnek z gorącą wodą.
- Nad garnek z gotującą się lekko wodą połóż miskę (najlepiej szklaną albo metalową).
- Do miski przelej białka i od razu zaczynaj je ubijać, aby biało się nie ścięło.
- Kiedy powstanie już duża piana stopniowo wsypuj cukier, cały czas ubijając, aż powstanie gęsta masa.
- Teraz zdejmij miskę z garnka i wsyp mąkę i zielone migdały, delikatnie połącz masę.
- Przełóż masę do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Ja użyłam końcówki o średnicy 13 mm.
- Wyciśnij krążki o wielości około 4,5 cm. Lekko spłacz końcówkę zwilżonym palcem.
- Piecz beziki w temperaturze 175°C przez około 12-15 minut.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, niech ciastka lekko ostygną. Po kilkunastu minutach wyjmij je i przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
- Połącz składniki do uzyskania jednolitej masy.
- Przełóż krem do rękawa cukierniczego (końcówka może być okrągłą albo jak wolisz w gwiazdkę).
- Nałóż krem na połowę bezików i przykryj je pozostałymi.
Smacznego!
Tagi: