Mini torcik bezowo-orzechowy z kremem orzechowym

Mini torcik bezowo-orzechowy z kremem orzechowym
Wstęp Zdjęcie - Mini torcik bezowo-orzechowy z kremem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio miałam zaszczyt brać udział w zaślubinach bliskiej mi osoby. Po uroczystości zjadłam przepyszny obiad, który zakończył się fenomenalnym deserem (niestety nie skosztowałam z powodu alergii, ale słyszałam opinie innych). Deser wyglądał wspaniale w swojej prostocie, więc troszkę żałowałam. Dlatego postanowiłam zrobić podobny deser, tylko tym razem sandra-friendly.

Tak oto powstał mini torcik bezowy, jednak beza nie składa się z samych białek i cukru. Głównym składnikiem są mielone orzechy włoskie, które nadają wyjątkowy smak, teksturę i aromat ciastu. Całość deseru spaja krem powstały z połączenia mojego ukochanego serka mascarpone i ulubionego przez wszystkich kremu orzechowo-czekoladowego do chleba.

Mój deser jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu, zawsze się udaje. Bezy można przygotować dzień wcześniejszej, a krem w dniu podania. A samo "złożenie" torcika lepiej zostawić nie szybciej niż 2 godziny przed podaniem.

Inspiracja: https://bitemythumb.wordpress.com/2013/01/02/haggar-roons/

Składniki: Beza:
  • 2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 2 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g kremu orzechowego do pieczywa
Czas
przygotowania 15 Czas
gotowania 15 Czas
całkowity 30 Ilość
porcji 12 Sposób przygotowania Zdjęcie - Mini torcik bezowo-orzechowy z kremem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Beza:
  1. Bezę będziemy przygotowywać w kąpieli wodnej, dlatego w tym celu przygotuj garnek z gorącą wodą.
  2. Nad garnek z gotującą się lekko wodą połóż miskę (najlepiej szklaną albo metalową).
  3. Do miski przelej białka i od razu zaczynaj je ubijać, aby biało się nie ścięło.
  4. Kiedy powstanie już duża piana stopniowo wsypuj cukier, cały czas ubijając, aż powstanie gęsta masa.
  5. Teraz zdejmij miskę z garnka i wsyp mąkę i zielone migdały, delikatnie połącz masę.
  6. Przełóż masę do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Ja użyłam końcówki o średnicy 13 mm.
  7. Wyciśnij krążki o wielości około 4,5 cm. Lekko spłacz końcówkę zwilżonym palcem.
  8. Piecz beziki w temperaturze 175°C przez około 12-15 minut.
  9. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, niech ciastka lekko ostygną. Po kilkunastu minutach wyjmij je i przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
  1. Połącz składniki do uzyskania jednolitej masy.
Zdjęcie - Mini torcik bezowo-orzechowy z kremem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Torciki:
  1. Przełóż krem do rękawa cukierniczego (końcówka może być okrągłą albo jak wolisz w gwiazdkę).
  2. Nałóż krem na połowę bezików i przykryj je pozostałymi.
Zdjęcie - Mini torcik bezowo-orzechowy z kremem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Tagi:

Kategorie przepisów