Mini ptysie z kremem waniliowym i owocami jagodowymi

Mini ptysie z kremem waniliowym i owocami jagodowymi

Niewątpliwie to najlepszy czas na eksperymenty z towarzystwie owoców jagodowych, na straganach jest ich prawdziwe zatrzęsienie, każde walczą o uwagę swoim kształtem, kolorem, połyskiem lub przyjemną omszałą teksturą, jak maliny. Warto wykorzystać ten moment i tworzyć słodkie przyjemności z ich akompaniamentem. Dzisiejsza propozycja to mini ptysie, takie na raz, choć zapewniam że na jednym się nie skończy. Klasyczne ciasto parzone, z klasycznym kremem budyniowym z nietuzinkowymi letnimi owocami.

Zdjęcie - Mini ptysie z kremem waniliowym i owocami jagodowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Składniki na ok 20 szt
Czas przygotowania: 60 min

Ciasto parzone

250 ml wody
1/2 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
90 g masła
1/4 łyżeczki soli
1 żółtko
1 łyżka śmietany
1 łyżka cukru


Krem waniliowy
1 i 1/2 szklanki mleka
1 laska wanilii
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki masła


Dodatkowo
dowolne owoce jagodowe ok 2 szklanki


Przygotowanie:

1. Ciasto parzone - w rondelku zagotowujemy mleko, wodę, sól i masło, kiedy zacznie wrzeć odstawiamy z ognia i wsypujemy całą mąkę na raz, mieszamy energicznie drewnianą łyżką aż całość się połączy, stawiamy garnek na gaz i mieszając czekamy aż ciasto zacznie oddzielać się od ścianek garnka i zacznie tworzyć kule, odstawiamy na chwile i dodajemy po jedynym jajku, mieszając po każdym jajku aż połączy się z ciastem, pozostawiamy ciasto na chwilę żeby ostygło
2. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto wielkości małej mandarynki, pozostawiamy odstępy pomiędzy ptysiami
3. Z żółtka, śmietany i cukru tworzymy emulsje, która smarujemy wierzch każdego ptysia, blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 15 minut aż ptysie się zrumienią, zmniejszamy moc piekarnika na 190 stopni i pieczemy kolejne 15 minut, następnie wyjmujemy ptysie i przecinamy je czubkiem noża, wstawiamy do wyłączonego piekarnika i suszymy przy otwartych drzwiczkach
4. Krem waniliowy - można przygotować dzień wcześniej, zagotowujemy mleko z rdzeniem laski wanilii, żółtka i cukier ucieramy mikserem na jasną, gęsta masę, dodajmy mąkę kukurydzianą, kiedy mleko zacznie wrzeć na brzegach odstawiamy z ognia, wyjmujemy laskę wanilii, do ubitych żółtek dolewamy cienkim strumyczkiem gorące mleko, mieszamy nieustannie, przelewamy całość do garnka i stawiamy na średni gaz, mieszając czekamy aż zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą, tak żeby dotykała kremu, nie zrobi się nam kożuch, krem wstawiamy do lodówki
5. Tuz przed podaniem nadziewamy ptysie kremem i owocami, dekorujemy cukrem pudrem

Letni, owocowy mini deser!
Zdjęcie - Mini ptysie z kremem waniliowym i owocami jagodowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mini ptysie z kremem waniliowym i owocami jagodowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mini ptysie z kremem waniliowym i owocami jagodowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





Kategorie przepisów