Milk Cake
Tradycyjny deser indyjski wykonany jedynie z kilku składników. Mleko ścina się sokiem z cytryny tworząc ser (paneer). Bardzo podobne do "milk cake" jest kalakand, różni się sposobem wykonania, aczkolwiek nazwa ta bywa czasami używana zamiennie. Milk cake powinno być trójkolorowe, tak jak pokazano tutaj. Autorka przepisu, którego używam pisze, że nie udało jej się jeszcze wykonać tak wyglądającego deseru. Podobno ciasta musi być na tyle dużo, żeby miało kilka centymetrów grubości (dokładniejszy opis w komentarzach na stronie Making of Milk Cake). Oryginalny przepis znajduje się na stronie Manjula's Kitchen. Filmik jest bardzo pomocny w przygotowywaniu deseru.
Deser jest bardzo słodki. Jak na początkową objętość składników, końcowy produkt jest małych rozmiarów. Może to i lepiej, przynajmniej nie można zjeść go za dużo. Mężowi w smaku przypomina mleko w proszku ;) Ja wykonywałam go z 1/3 proporcji. Ja włożyłam masę do miseczki, z której po ostygnięciu ją wyciągnęłam, jednak łatwiej uformować ją od razu na talerzyku.
Przepis:
- 6 szklanek pełnego mleka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 0.5 szklanki cukru
- 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu (na filmie widać, że chyba jest go więcej)
- 2 łyżki ghee lub masła
- siekane pistacje na wykończenie (nie miałam)
W dużym garnku lub wysokiej patelni podgrzać mleko i gotować 2-3 minut. Nadal gotując, dodać część soku z cytryny, wymieszać z mlekiem, sprawdzić czy mleko zaczęło koagulować (na filmiku jest to dokładnie pokazane). Jeśli nie stopniowo dolewać soku i sprawdzać czy z mleka zaczął wyodrębniać się ser, jednak nie należy dopuścić do całkowitego oddzielenia się serwatki. Nie trzeba zużywać całej ilości soku. Następnie gotować przez 5 minut, potem odlać 1.5 szklanki serwatki przez sitko, ser dodać z powrotem do garnka. Gotować nadal mieszając od czasu do czasu, do odparowania serwatki, ok. 15-20 minut. Konsystencja masy będzie ziarnista. Dodać cukier, kardamon i masło/ghee. Podgrzewać ciągle mieszając przez ok. 5 minut, aż masa stanie się spójna. Następnie zmniejszyć ogień i dalej podgrzewać, aż stanie się złocista, lekko ściemnieje. Przełożyć masę na talerz, uformować w kwadrat o grubości 2-3cm i udekorować pistacjami. Zostawić do ostudzenia na ok. godzinę, następnie pokroić w kwadraty.
Deser może być przechowywany w temperaturze pokojowej przez kilka dni (a pewnie nawet dłużej).
Milk Cake dodaję do akcji Z widelcem po Azji.