Migdałowiec

Migdałowiec

Zdjęcie - Migdałowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś gratka dla miłośników kajmaku i migdałów w sam raz do weekendowej kawy, czy spotkanie w rodzinnym gronie. Bardzo proste kruche ciasto z bezą, przełożone kremem na bazie masy kajmakowej. Ja dodatkowo dodałam słoiczek dżemu z porzeczki, dzięki czemu słodycz bezy i masy została doskonale przełamana.

Ciasto

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 %

Z podanych składników zaganiatamy kruche ciasto, które umieszczamy w lodówce na przynajmniej 30 minut. Po tym czasie dzielimy je na 3 równe części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm)

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 1 szklanka płatków migdałowych
  • 1 słoik kwaśnego dżemu (u mnie porzeczkowy)

Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta stopniowo wsypujemy cukry i ubijamy aż się rozpuszczą. Wtedy dodajemy płatki migdałowe i delikatnie wszystko mieszamy.

Każdy placek smarujemy cienką warstwą dżemu i wykładamy na niego 1/3 bezy z migdałami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy na złoty kolor, ok 20 minut.

Najlepiej byłoby upiec 3 jednocześnie, jeśli nie macie takiej możliwości proponuję, smarować placki dopiero przed włożeniem do piekarnika.

Krem:

  • 200 g masła
  • puszka masy kajmakowej (moja miała 490 g)

Miękkie masło ucieramy na puch (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera) następnie stopniowo dodajemy kajmak i miksujemy do połączenia.

Złożenie ciasta:

Jeden z placków smarujemy połową masy, przykrywamy drugim, wykładamy pozostałą masę i przykrywamy kolejnym plackiem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Zdjęcie - Migdałowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Migdałowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów