Migdałowe ciasteczka Davida Leibovitza

Migdałowe ciasteczka Davida Leibovitza
Zdjęcie - Migdałowe ciasteczka Davida Leibovitza - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis podpatrzony u Kornika - dziękuję :)

Przepis z bloga Davida Lebovitza, lekko zmieniłam proporcje.

Składniki na około 80 ciastek

110 g masła
260 g brązowego cukru - dałam 200 g
1/2 łyżeczki cynamonu
80 ml wody
325 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
85 g migdałów w płatkach

W garnku umieszczamy masło, cukier cynamon i wodę. Gotujemy, aż cukier i masło się rozpuszczą, ale nie doprowadzamy płynu do wrzenia.

Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy do cukrowo-maślanego płynu. Wsypujemy też migdały i mieszamy całość szpatułką, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają. Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała wymiary 13x18) odstawiamy do wystygnięcia, a potem do lodówki na około godzinę, by masa stwardniała.

Wyjmujemy ciasto z keksówki i kroimy bardzo ostrym nożem na cienkie, 1-2 mm plasterki. Plasterki muszą być cienkie, bo ciasto i tak rośnie w piekarniku. Plasterki układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 15 minut z jednej strony, odwracamy i dopiekamy 10-15 minut z drugiej. Ciastka powinny być chrupkie i złocisto-brązowe.
Studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnym pudełku lub puszce.

Miały być na święta....
A dopiero potem doczytałam u Davida, że ciasteczka są najlepsze przechowywane do 3 dni w puszce....

No trudno - zobaczymy, jak będą smakowały po 8 i 10 dniach.....

Trzymałam ponad tydzień - dalej były pyszne :)

Smacznego :)




Kategorie przepisów