Mięso drobne z indyka w sosie
Obiad jak obiad codzienne zmagania, co by tu ugotować zakupiłam fajne drobne mięsko z indyka więc postanowiłam przygotować je w sosie, może to nic wielkiego lecz zawsze jakaś odmiana prawda ? już na samo myślenie co dziś na obiad głowa pełna brakuje dosłownie pomysłów, też tak macie ? mięso indycze ma wiele właściwości witaminowych oraz składników mineralnych, ma również bardzo wysoką zawartość białka oraz większą ilość witaminy D która potrzebna nam jest dla naszych kości oraz B3 i B6 a także takich witamin jak A, B1, B2, B12, PP. Mięsa indyczego na co dzień nie jadamy ale raz na jakiś czas jak najbardziej polecam
- 1 kg mięsa drobnego indyczego,
- 2 łyżki olej KUJAWSKI rzepakowy,
- 1 łyżka marynaty do mięsa pikantna,
- 0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
- 1 łyżeczka czosnek staropolski mielony,
- 1 łyżka suszonej włoszczyzny,
- 4 szklanki wody przegotowanej,
- 1 łyżeczka soli czosnkowej,
- 1 łyżka lubczyk suszony,
- 0,5 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka suszonej natki pietruszki
wykonanie :
Zakupione drobne mięso z indyka opłukać w zimnej wodzie a następnie osuszyć na durszlaku z nadmiaru wody w której było płukane, osuszone przełożyć do miski wsypać przyprawy oraz wlać olej i dokładnie wymieszać lub za pomocą rąk wmasować przyprawy w mięso. Tak przygotowane odstawić na 15 minut aby mięso przeszło dodanymi przyprawami
Po wyznaczonym czasie odstania mięsa w przyprawach dużą patelnię postawić na palnik i ją rozgrzać, jak już się rozgrzeje przełożyć całe przygotowane mięso i obsmażać z każdej ze stron ( w czasie smażenia nie mieszać mięsa ponieważ puści soki i już nie będzie takie ładne rumiane ), mięso obrócić dopiero jak z jednej strony będzie lekko przypieczone. Po ładnym obsmażeniu wlać 2 szklanki wody gotowanej i wsypać suszoną włoszczyznę dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu aż dodana woda wyparuje, w czasie duszenia mięso co jakiś czas przemieszaćGdy dodana woda w czasie duszenia już wyparowała wlać kolejne 2 szklanki gotowanej wody wsypać sól czosnkową oraz lubczyk suszony wtedy nie będzie trzeba solić potrawy i nadal dusić na wolnym ogniu aż wyparuje szklanka wody i mięso będzie idealnie miękkie. A w międzyczasie do szklanki wlać mniej niż pół szklanki wody i rozrobić w niej mąkę tak aby nie było grudek, wlać przygotowaną mąkę do mięsa i już na dużym ogniu cały czas mieszając zagotować do powstania sosu ( można zamiast pszennej mąki użyć ziemniaczanej do zaciągnięcia sosu ). Jak już sos jest widoczny zdjąć patelnię z ognia, wsypać suszoną natkę pietruszki i zamieszać
Przygotowane kruche a za razem bardzo mięciutkie drobne mięso z indyka podałam z ziemniakami polanymi sosem z mięsa oraz moją ulubioną sałatą lodową ze szczypiorem w śmietanie z dodatkiem pomidorków koktajlowych na słodko - kwaśno. Mięsko przygotowane w ten sposób czyli w sosie świetnie będzie pasowało do różnego rodzaju kasz a nawet jako przekąska do chleba, jeżeli ktoś z Państwa lubi taki rodzaj obiadów to bardzo polecam przygotowanie takiego mięska