Membrillo
Membrillo to jeden z klasyków kuchni hiszpańskiej, stosowany jako przekąska w towarzystwie sera Manchego. Rodzaj galaretkowatej pasty z pigwy, bardzo słodkiej która stanowi fantastyczny dodatek do dojrzałego sera owczego. Ze względu na trudności aprowizacyjne początkowo próbowałem wersji z mozarellą i tam również zdaje egzamin, jednak dopiero w oryginalnej wersji oddaje cały swój smak. Dobrym substytutem będzie też ser pecorino, można eksperymentować z lekko dojrzałymi serami polskimi. Można podawać z musującym hiszpańskim winem Cava, sprawdzi się również z wytrawnym Chardonnay.
- 2 pigwy
- 1 laska wanilli
- skórka z połowy cytryny
- 3 łyżki soku cytrynowego
- około 1 szklanki cukru
Pigwę obieramy, kroimy w kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy wanilię i skórkę cytrynową i gotujemy na średnim ogniu około 40 minut, aż pigwa będzie miękka.
Ugotowane kawałki pigwy przekładamy do blendera i miksujemy do otrzymania musu. Mierzymy ilość musu szklanką, przekładając na patelnię. Dodajemy tą samą (lub nieco mniej) ilość cukru. Pogrzewamy, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny. Gotujemy dalej około 1-1,5 godziny aż masa będzie zwarta, o konsystencji kisielu. Mieszamy od czasu do czasu.
Piec nagrzewamy do 60 stopni. Małe naczynie do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia i na to przelewamy mus pigwowy. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na około godzinę. Studzimy.