Mazurek kokosowy z białą czekoladą

Delikatny i kruchy mazurek kokosowy z białą czekoladą oraz dżemem porzeczkowym. Pyszna propozycja na świąteczny stół wielkanocny.

Spód mazurka to kruche ciasto udekorowane na bokach wycinanymi foremkami ciasteczkami w kształcie kwiatuszków. Natomiast możesz użyć dowolnych foremek o innym kształcie. Ważne, aby nie były za duże, ponieważ będą zajmować zbyt dużo miejsca.

Wierzch to leciutki i delikatny krem z serkiem mascarpone i białą czekoladą. Całość oprószona wiórkami kokosowymi, udekorowana chipsami kokosowymi i jajeczkami czekoladowymi.

Do przełamania smaku warto użyć dżemu porzeczkowego, malinowego lub wiśniowego. Możesz również wykonać frużelinę owocową.

Mazurek kokosowy z białą czekoladą jest przepyszny i pięknie prezentuj się na stole. Prosty przepis z kilku składników.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na mazurki.

Zdjęcie - Mazurek kokosowy z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

MAZUREK KOKOSOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

SKŁADNIKI:

KRUCHE CIASTO

  • 200 g mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zimnego masła
  • 1 zimne żółtko
  • 2 łyżki zimnej kwaśnej śmietany 18%

KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g białej czekolady
  • 200 g serka mascarpone

DODATKOWO

  • 100 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, maliny lub wiśni

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła, żółtko i śmietanę. Szybko siekamy nożem, następnie zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy na 1 – 2 godziny do lodówki. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy 3/4 ciasta na kształt formy (u mnie silikonowa forma do tarty o średnicy 26 cm). Nadmiar ciasta ścinamy nożem i nakłuwamy całe ciasto widelcem. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy niewielką foremką do ciasteczek dowolny kształt. Układamy powykrawane ciasteczka naokoło ciasta. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 minut do zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie smarujemy spód dżemem. Białą czekoladę przekładamy do rondelka razem ze śmietanką i podgrzewamy na niewielkim ogniu do rozpuszczenia. Następnie zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy po łyżce serek mascarpone i miksujemy do połączenia. Wykładamy krem na dżem i równomiernie rozprowadzamy, oprószamy wiórkami kokosowymi. Dekorujemy chipsami kokosowymi oraz czekoladowymi jajeczkami.

Zdjęcie - Mazurek kokosowy z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy