Mazurek kokosowy z białą czekoladą

Delikatny i kruchy mazurek kokosowy z białą czekoladą oraz dżemem porzeczkowym. Pyszna propozycja na świąteczny stół wielkanocny.
Spód mazurka to kruche ciasto udekorowane na bokach wycinanymi foremkami ciasteczkami w kształcie kwiatuszków. Natomiast możesz użyć dowolnych foremek o innym kształcie. Ważne, aby nie były za duże, ponieważ będą zajmować zbyt dużo miejsca.
Wierzch to leciutki i delikatny krem z serkiem mascarpone i białą czekoladą. Całość oprószona wiórkami kokosowymi, udekorowana chipsami kokosowymi i jajeczkami czekoladowymi.
Do przełamania smaku warto użyć dżemu porzeczkowego, malinowego lub wiśniowego. Możesz również wykonać frużelinę owocową.
Mazurek kokosowy z białą czekoladą jest przepyszny i pięknie prezentuj się na stole. Prosty przepis z kilku składników.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na mazurki.
MAZUREK KOKOSOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO
- 200 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g zimnego masła
- 1 zimne żółtko
- 2 łyżki zimnej kwaśnej śmietany 18%
KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g białej czekolady
- 200 g serka mascarpone
DODATKOWO
- 100 g wiórek kokosowych
- 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, maliny lub wiśni
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła, żółtko i śmietanę. Szybko siekamy nożem, następnie zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią i wkładamy na 1 – 2 godziny do lodówki. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy 3/4 ciasta na kształt formy (u mnie silikonowa forma do tarty o średnicy 26 cm). Nadmiar ciasta ścinamy nożem i nakłuwamy całe ciasto widelcem. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy niewielką foremką do ciasteczek dowolny kształt. Układamy powykrawane ciasteczka naokoło ciasta. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 minut do zarumienienia. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie smarujemy spód dżemem. Białą czekoladę przekładamy do rondelka razem ze śmietanką i podgrzewamy na niewielkim ogniu do rozpuszczenia. Następnie zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy po łyżce serek mascarpone i miksujemy do połączenia. Wykładamy krem na dżem i równomiernie rozprowadzamy, oprószamy wiórkami kokosowymi. Dekorujemy chipsami kokosowymi oraz czekoladowymi jajeczkami.