Mazurek kajmakowy z pianką orzechową i wiśniami

Mazurek kajmakowy z pianką orzechową i wiśniami

Zdjęcie - Mazurek kajmakowy z pianką orzechową i wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Mazurek kajmakowy z pianką orzechową i wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 300 g masy kajmakowej
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g wiśni bez pestek
  • 125 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 40 g mielonych orzechów
  • 35 ml oleju Oliwier
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • do dekoracji: czekoladowe jajeczka, orzechy, bakalie itp.

Przygotowanie

Z mąki, 2 żółtek, 50 g cukru pudru, szczypty soli oraz zimnego masła zagniatamy kruche ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie, dolewamy 1 łyżkę zimnej wody. Zawijamy w folię i schładzamy 20 minut.

 

Schłodzone ciasto wałkujemy cienko i przekładamy do foremki o wym. ok. 15x30 cm. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10 minut w temp. 190ºC.

 

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.

 

Do ubitej piany dodajemy olej i mieszamy delikatnie. Na koniec dodajemy zmielone orzechy i ponownie mieszamy.

 

Przygotowaną piankę wykładamy na podpieczony spód. Na górze układamy wiśnie.

 

Pieczemy około 40 minut w 180ºC. Następnie studzimy.

 

Na wystudzone ciasto wykładamy masę kajmakową.

 

Dekorujemy wg uznania.

 

Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów