Mazurek kajmakowy z pianką orzechową i wiśniami
Składniki
- 300 g masy kajmakowej
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 150 g wiśni bez pestek
- 125 g masła
- 100 g cukru pudru
- 40 g mielonych orzechów
- 35 ml oleju Oliwier
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- do dekoracji: czekoladowe jajeczka, orzechy, bakalie itp.
Przygotowanie
Z mąki, 2 żółtek, 50 g cukru pudru, szczypty soli oraz zimnego masła zagniatamy kruche ciasto. Jeśli jest zbyt sypkie, dolewamy 1 łyżkę zimnej wody. Zawijamy w folię i schładzamy 20 minut.
Schłodzone ciasto wałkujemy cienko i przekładamy do foremki o wym. ok. 15x30 cm. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10 minut w temp. 190ºC.
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
Do ubitej piany dodajemy olej i mieszamy delikatnie. Na koniec dodajemy zmielone orzechy i ponownie mieszamy.
Przygotowaną piankę wykładamy na podpieczony spód. Na górze układamy wiśnie.
Pieczemy około 40 minut w 180ºC. Następnie studzimy.
Na wystudzone ciasto wykładamy masę kajmakową.
Dekorujemy wg uznania.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl