Masło orzechowe


Zdjęcie - Masło orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Masło orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj zaczął się Tydzień Orzechowy, którego gospodynią jest Ela, prowadząca blog „My best food”. Moją dzisiejszą propozycją jest domowej roboty masło orzechowe.
Niedawno mój synek, maniak masła orzechowego, oglądał na kanale Discovery program „Jak to jest zrobione”. W tym odcinku pokazywano jak się robi masło orzechowe. Krzyś od razu podniósł alarm :”Tato, tato, chodź tu szybko!!!”. Mąż pobiegł co sił w nogach zobaczyć, czy dziecku nie dzieje się jaka krzywda. Ale dziecko było po prostu pod wrażeniem tego na co patrzy. Mąż zresztą też...
Później przepytałam go dokładnie o tajniki tej „skomplikowanej” technologii i okazuje się, że z powodzeniem takie masło orzechowe można zrobić samemu, ponieważ produkcja fabryczna niczym nie różni się od produkcji domowej. Wystarczą orzeszki ziemne, olej i sól i po zmiksowaniu otrzymujemy smarowidło równie pyszne jak to sklepowe, o ile nie lepsze (bo wiemy co jest w środku).
I jeszcze jedna ważna sprawa: w dobrej jakości maśle orzechowym oddziela się cienka warstwa oleju i pływa sobie po wierzchu. W słoiczkach sklepowych rzadko widać tą właściwość - producenci zapewne używają utwardzonych tłuszczy za względów estetycznych. Niejeden klient odłożyłby słoik z lejącym „czymś” u góry, myśląc, że zawartość jest zepsuta.
Zatem kto chce spróbować własnych sił w produkcji najprawdziwszego masła orzechowego, podaję przepis :)

Zdjęcie - Masło orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Masło orzechowe
niecały słoiczek 125 g.

1 szkl orzechów ziemnych bez łupinek i brązowych otoczek
2 łyżki oleju arachidowego (ja dałam z pestek winogron)
0,5 łyżeczki soli

Wszystko włożyć do malaksera i zmielić jak najdrobniej się da. I gotowe!
Wersja crunchy - chrupka: zmielić 3/4 szkl. orzechów z olejem i solą. Resztę orzechów posiekać drobniutko i wmieszać do gładkiej masy.

Przepisy z tych kategorii

Gofry jak greckie placki z cukinii
1

Gofry jak greckie placki z cuk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Burgery z kurczakiem
2

Burgery z kurczakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto z mięsnym nadzieniem
3

Ciasto z mięsnym nadzieniem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie w jogurcie z cebulą i groszkiem
1

Śledzie w jogurcie z cebulą i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Bagietki nadziewane kurczakiem
3

Bagietki nadziewane kurczakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tatar wołowy. Przepis klasyczny.
1

Tatar wołowy. Przepis klasyczn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Mizeria na zimę do słoików
3

Mizeria na zimę do słoików

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu
2

Dżem truskawkowy z kwiatem cza…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kiszone marchewki z wędzoną papryką i chili
2

Kiszone marchewki z wędzoną pa…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kiszona rzodkiewka
2

Kiszona rzodkiewka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Buraczki do słoików – 2 przepisy
2

Buraczki do słoików – 2 przepi…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Konfitura z dzikiej róży

Konfitura z dzikiej róży

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj