Maślane muffiny z czereśniami
            Obłędnie pyszne maślane muffiny z czereśniami! Są mięciutkie i wilgotne nawet kolejnego dnia! Fantastyczny deser na lato :).
					
						
	            
	            	
 	            	    
 	            	
	            	Pin
	            
	        
	            
	            	
 	            	    
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	    
 	            	
	                Print
	            
	        
		            
				
			
			
				Maślane muffiny z czereśniamiPorcje12
muffinSkładniki250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
125 g masła
125 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
180 ml maślanki
ok. 400 g czereśni
- Dodatkowo :
 cukier puder
- Jajka, maślanka i czereśnie powinny być w temperaturze pokojowej.
 - Czereśnie umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i wydrylować.
 - Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić w garnuszku. W drugiej misce umieścić jajka, przestudzone masło, cukier, ekstrakt z wanilii i maślankę, wymieszać trzepaczką rózgową do połączenia składników. Dodać mąkę z proszkiem do połączenia i ponownie wymieszać trzepaczką rózgową do połączenia.
 - Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Każdą napełnić ciastem. W ciasto wcisnąć dwie czereśnie i 1-2 ułożyć na wierzchu.
 - Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut (do suchego patyczka!). Wyciągnąć i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.