Maślane kruche ciasteczka idealne do stempelków
Zapraszam na kruche maślane ciasteczka idealne do wyciskania wzorków stempelkami. Przyjemnie pachnące wanilią doskonałe do chrupania przy herbatce. Ja tym razem użyłam takich w kształcie jajka z wielkanocnymi wzorkami i dodatkowo ozdobiłam je rozpuszczoną czekoladą dzięki czemu wyglądały jeszcze lepiej.
Składniki na maślane kruche ciasteczka idealne do stempelków:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 125 g masła
- 1 jajko
- ziarenka z jednej laski wanilii
Jak przygotować maślane kruche ciasteczka idealne do stempelków?
Mieszamy ze sobą mąkę, cukier i ziarenka wanilii, dodajemy jajko i zimne masło szybko zagniatamy ciasto, ale tylko do momentu kiedy składniki się połączą. Następnie chłodzimy je w lodówce owinięte w folię co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, cienko rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Pieczemy w 180 st. C, na złoty kolor, ok 12-15 minut.
Ps. Foremki możecie zamówić tutaj*
*link afiliacyjny