Maślane bułeczki z suszonymi pomidorami
Jedne z najsmaczniejszych bułeczek jakie do tej pory jadłam. Proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie puszyste i delikatne. Aromatyczne i szalenie maślane. Idealne na śniadanie. Bardzo polecam.
Ilość: 9 niedużych bułeczek
Poziom trudności: 3/10
Czas przygotowania: 2,5h
SKŁADNIKI:
- 225g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 100g roztopionego i ostudzonego masła
- 3 łyżki stołowe ogrzanego mleka
- 2 roztrzepane jajka
- 5 średniej wielkości suszonych pomidorów w oliwie
- mleko do posmarowania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Wszystkie składniki poza pomidorami, i masłem umieszczamy w misce.
2. Wyrabiamy gładkie ciasto.
3. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło i pomidory i wyrabiamy jeszcze chwilkę.
4. Tak przygotowaną miskę z ciastem umieszczamy w foliowym woreczku i odstawiamy na 1,5godziny do wyrośnięcia.
5. Po tym czasie ciasto odgazowujemy i dzielimy na 9 równych części. Formujemy z nich kulki i lekko spłaszczamy.
6. Blaszkę z bułeczkami nakrywamy ścierką i odstawiamy na 40min do wyrośnięcia.
7. Nagrzewamy piekarnik do 200st.
8. Bułeczki smarujemy mlekiem, nacinamy i pieczemy 20minut.
9. Studzimy na kratce.
Smacznego!