Maślana szarlotka z kruszonką dla NieAlergika

Maślana szarlotka z kruszonką dla NieAlergika
Zdjęcie - maślana szarlotka z kruszonką dla NieAlergika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Słodka, aromatyczna, maślana i, z przykrością stwierdzam, błyskawicznie znikająca. Mimo niemałych gabarytów. Na ciepło może być, ale zdecydowanie polecam pożerać po ostygnięciu, bo wtedy dopiero pokazuje, co potrafi. Ta szarlotka jest idealna dla tych, którzy nie mogą się zdecydować, czy wolą delikatność szarlotki po żydowsku, czy chrupiącą kruchość klepanej. Tu mają dwa w jednym i nie muszą więcej zaprzątać sobie głowy tego typu rozważaniami.
Potrzebować będziemy:

na kruszonkę:
250 g mąki
16 g cukru trzcinowego
150 g masła, schłodzonego i posiekanego
łyżeczkę cynamonu
szczyptę soli
na farsz jabłkowy:
3 średnie jabłka typu szara reneta
2 łyżki cukru
po łyżeczce cukru z pieczoną wanilią i cynamonu
skórkę otartą z płowy cytryny
na ciasto ucierane:
180 g mąki
120 g cukru
80 g masła
3 pełne łyżki śmietany
jajko+żółtko
łyżeczkę cukru z wanilią
po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia
szczyptę soli

Składniki na kruszonkę wyrobić palcami do uzyskania sypkiego, grudkowatego ciasta. Odstawić w chłodne miejsce. Farsz: jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na cztery grube plastry, wymieszać z cukrem, cynamonem i skórką, odstawić. Ciasto ucierane: śmietanę, jajko, żółtko, miękkie masło, sól oraz cukier (także waniliowy) wyrobić mikserem (wolne obroty) do połączenia składników. Dodać mąkę, proszek oraz sodę i wyrabiać mikserem na średnich obrotach prze 2-3 minuty. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (termoobieg). Dużą tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką. Rozprowadzić w niej ciasto ucierane, na nim rozłożyć jabłka i całość posypać kruszonką. Wstawić szarlotkę do piekarnika na 30 minut (polecam włączyć na pierwsze 10 minut dolne dogrzewanie, ale nie jest to konieczne), a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze ok. 20-30 minut, do suchego patyczka.

Kategorie przepisów