Marokańskie krokieciki briouats z warzywami
Arabskie briouats to chrupiące krokieciki sprzedawane jako przekąska na marokańskich straganach. Mogą mieć przeróżne nadzienia jak i kształty. Najczęściej spotyka się briouats w kształcie trójkątów i cygar. Krokieciki te robi się z cieniutko rozwałkowanego ciasta ouarka, ale można je z powodzeniem zastąpić ciastem filo, które w Polsce można kupić w niektórych delikatesach. Ciasto to po usmażeniu jest bardzo chrupiące i wspaniale się listkuje.
Briouats mogą występować w wersjach zarówno słodkich, jak i słonych. Ja, wzorując się na przepisie Jamiego Olivera, zrobiłam nadzienie z pieczonych warzyw. Całość smakowała po prostu rewelacyjnie :)
MAROKAŃSKIE KROKIECIKI BRIOUATS Z WARZYWAMI
(4 sztuki)
- 4 duże (formatu mniej więcej A3) arkusze ciasta filo lub 8 małych (formatu A4),
- ½ czerwonej papryki,
- 1 dojrzały, mięsisty pomidor,
- ½ cukinii,
- ½ bakłażana,
- 1 niewielka cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1łyżeczka przyprawy ras el hanout,
- 1 cytryna,
- 4 solidne łyżki jogurtu greckiego,
- 1 łyżeczka harissy,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz,
- oliwa do smażenia,
- natka pietruszki do posypania
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Paprykę, cukinię i bakłażana grubo pokroić. Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Pomidora przekroić na dwie połówki. Wszystkie warzywa i rozgnieciony ząbek czosnku imieścić w żaroodpornym naczyniu. Skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem oraz przyprawą ras el hanout. Piec około 40 minut, w połowie pieczenia wymieszać warzywa, aby równomiernie się opiekały. Gdy będą już miękkie i przyrumienione, wyjąć i zostawić do lekkiego przestudzenia, a następnie pokroić w dość drobną kostkę. Skropić sokiem z ½ cytryny i dokładnie wymieszać.
1 duży arkusz filo złożyć na pół (lub dwa mniejsze nałożyć na siebie). Nadzienie podzielić na 4 części i jedną z nich nałożyć wzdłuż krószego boku, zostawiając po obu końcach margines. Zwinąć ciasto w kształt długiego cygara. W połowie zwijania złożyć puste końce do środka i zwijać dalej. W ten sam sposób złożyć pozostałe 3 krokiety.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na średnim ogniu usmażyć krokieciki ze wszystkich stron, aż będą złociste i chrupiące. Wyjąć i osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Jogurt wymieszać w miseczce z 1 łyżeczką oliwy. Dodać harissę i lekko przemieszać, tworząc esy-floresy. Posypać sos szczyptą pieprzu.
Usmażone krokieciki podawać z sosem jogurtowym i pozostałą połówką cytryny podzieloną na cząstki do wyciskania.
Wersja bez smażenia: Krokieciki posmarować oliwą za pomocą pędzelka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach, aż będą złociste i chrupiące.
(źródło: J. Oliver „Kulinarne wyprawy Jamiego”)