Marmurkowy chleb na zakwasie
Marmurkowy chleb na zakwasie
Marmurkowy chleb na zakwasie zaskoczy Cię nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także pięknym, marmurkowym wnętrzem. Jak uzyskać taki efekt w cieście chlebowym? To kombinacja mąki pszennej chlebowej z kurkumą i aktywnym zakwasem żytnim tworzy atrakcyjną propozycję kulinarną. Proces ten nie wymaga specjalistycznych umiejętności, a jedynie odrobinę cierpliwości i miłości do domowego pieczenia. Wystarczy 450 g mąki pszennej chlebowej, kefir, woda, aktywny zakwas żytni, sól oraz kurkuma, która dodaje żółtego koloru. Pamiętajcie o stopniowym dolewaniu wody do mąki. Różne mąki mają różną chłonność – lepiej więc regulować konsystencję ciasta, dostosowując ją do chłonności mąki.
Ten przepis to idealny wybór dla tych, którzy chcą rozpocząć swoją przygodę z pieczeniem chleba na zakwasie, jak i dla doświadczonych piekarzy, szukających nowych inspiracji. Marmurkowy chleb na zakwasie z kurkumą to doskonały dodatek do każdego posiłku, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i oryginalnym wyglądem.
Składanie ciasta na chleb
W opisie przygotowania pojawia się „składanie ciasta”. Wyjaśnię, że to termin, którego powszechnie się używa przy pieczeniu chlebów. Chodzi o to, że ciasto w misce po wyrobieniu chwyta się z boku i rozciąga każdą krawędź do środka, i zakłada się mniej więcej jak kopertę. To służy dobremu rozwinięciu siatki glutenowej, by ta mogła utrzymać później uformowany bochenek.
Zakwas żytni do chleba marmurkowego
Żeby upiec ten chleb potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie macie zakwasu, a chcecie wyhodować swój własny, to tutaj jest mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli zakwas żytni jest już wyhodowany, a do tego dokarmiony i aktywny – możecie zacząć przygotowania! Przeczytajcie przepis na marmurkowy chleb na zakwasie i napełnijcie dom zapachem smakowitego chleba.
Więcej domowych chlebów z ziołami
Lubicie ziołowe wypieki? Spróbujcie tego chleba o rustykalnym charakterze! Smakuje i pachnie wspaniale! Polecam też chleb z ziołami na zakwasie. Kolejny prosty chleb na drożdżach do upieczenia w domu szybki chleb na drożdżach instant czy domowy chleb tostowy. Trochę trudniejszy, ale bardzo ciekawy wypiek to portugalski chleb wodny. Warto go upiec!
Pytania o domowe chleby i zakwas
Jeśli macie pytania o domowy wypiek chleba czy hodowlę zakwasu, to zadajcie je w komentarzu pod przepisem. Możecie też napisać, jak smakowały Wasze domowe wypieki 🙂
Czas całkowity: 5 godz. 15 min.
Czas wyrastania: 4 godz.
Czas wypieku: 40 min.
Składniki na marmurkowy chleb na zakwasie:
- woda - 150 ml
- zakwas żytni - 150 g
- sól - 10 g
- kefir - 150 ml
- kurkuma - 2 łyżeczki
- mąka pszenna chlebowa - 450 g
Potrzebne narzędzia:
- waga kuchenna do odmierzenia składników na chleb
- miska do wyrabiania ciasta na chleb
- koszyk do wyrastania chleba
- czysta ściereczka do przykrycia wyrastającego chleba
- płaska blacha do pieczenia chleba
Jak zrobić marmurkowy chleb na zakwasie?
1. Do dużej misy wsypujemy mąkę pszenną. Dodajemy aktywny zakwas, kefir, wodę i sól. Stopniowo dolewamy wodę zagniatając jednocześnie ciasto. W ten sposób można regulować konsystencję dostosowując ją do chłonności mąki i własnych umiejętności. Następnie zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. W jedną z nich wtłaczamy kurkumę do uzyskania jednolicie żółtego koloru.
2. Obie części ciasta na marmurkowy chleb na zakwasie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyronięcia na około 2-2,5 godziny. W połowie tego czasu składamy każde z osobna ciasto jak kopertę.
3. Gdy ciasto urośnie o ok. 30-50%, lekko rozpłaszczamy je na blacie. Układamy żółte ciasto na jasnym i formujemy bochenek o dowolnym kształcie.
4. Uformowany bochenek marmurkowego chleba na zakwasie przekładamy do koszyka rozrostowego i przykrywamy folią lub czystą ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno się napuszyć i wyrosnąć o 30-60%.
5. Marmurkowy chleb na zakwasie przekładamy z koszyka na blachę i nacinamy ostrym nożem lub żyletką.
6. Marmurkowy chleb na zakwasie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni C na 10-15 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 210 stopni i dopiekamy kolejne 20-25 min. lub do uzyskania odpowiednio rumianej skórki.