Marjarahka (fiński deser owocowy)

Marjarahka (fiński deser owocowy)

Deser, który zaskakuje prostotą i smakiem. Wystarczy serek homogenizowany, trochę śmietanki i ulubione owoce jagodowe. Chociaż pewnie wielu z Was jadło już coś podobnego, deser ten szczególnie popularny jest w Finlandii. Jego fińska nazwa jest wynikiem połączenia słów marja (jagoda) i rahka (twaróg). W moim domu, kiedy byłam mała, robiło się podobny deser, ale na bazie zwykłego twarogu, kwaśnej śmietany i wiśni w syropie ze słoika. Tym razem wypróbowałam fińską wersję – bardziej delikatną w smaku i ze świeżymi owocami. Pycha :)

Zdjęcie - Marjarahka (fiński deser owocowy) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
MARJARAHKA
(2 porcje)

  • 200g serka homogenizowanego naturalnego,
  • 100ml śmietanki kremówki,
  • 2 garście ulubionych owoców jagodowych (u mnie maliny i borówki amerykańskie, ale mogą być też truskawki, leśne jagody czy jeżyny),
  • 2 łyżeczki cukru pudru (lub do smaku)


Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z serkiem. Owoce przebrać i umyć, połowę odłożyć, a resztę zmiksować z cukrem pudrem. Dodać do serka i wymieszać. Można wymieszać dokładnie, na jednolitą masę, albo byle jak, tworząc w ten sposób ciekawe wzorki. Dodać odłożone owoce (kilka można zostawić do dekoracji). Przełożyć do pucharków, udekorować i podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce. (na podstawie kilku różnych przepisów z internetu)

W wersji mniej kalorycznej śmietankę zastępujemy jogurtem naturalnym... tyle, że już go nie ubijamy :)

Zdjęcie - Marjarahka (fiński deser owocowy) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów