Marcinek

Marcinek

Zdjęcie - Marcinek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Już od dawna przymierzałam się do realizacji tego przepisu... ale szczerze mówiąc podchodziłam do niego jak do jeża. Najbardziej zniechęcała mnie wizja pieczenia 12-13 cieniutkich placuszków. Ale w końcu zawzięłam się - i stwierdziłam - czas na Marcinka :) ...i wiecie co? opłacało się zainwestować każdą minutę włożoną w jego przygotowanie. Ciasto jest niesamowite. Lekko kwaskowy, niezbyt słodki posmak śmietany i te niesamowite płatkowe warstwy dają rezultat wprost wyśmienity :) Zdecydowanie polecam każdemu - i nie czekajcie z realizacją tak długo jak ja :)
Składniki na placki:

  • 0,5 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • jajko
  • żółtko
  • 12,5 dag masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 łyżeczki sody

Składniki na masę:
  • 1 l śmietany 36%
  • 400 g śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
  • starta czekolada na wierzch tortu

Zaczynamy od przygotowania placków. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 12-13 części i po kolei każdy z nich cieniutko rozwałkować do średnicy 24 cm. Żeby krawędzie były równe - placuszki okrajałam nożykiem wokół talerza. Do tego celu można wykorzystać z powodzeniem dno od tortownicy. Każdy placek piec 7 - 8 minut w temperaturze 200°C (bez termoobiegu) na jasny, słomkowy kolor (fot.1).
Teraz czas na masę śmietanową. Najpierw wlać do miski śmietanę 36% - ubić, a pod koniec ubijania dodać śmietanę 18% (obie śmietany muszą być dobrze schłodzone). Dodać sok z cytryny i cukier puder. Tak przygotowaną masą smarować placki (2-3 łyżki masy na każdy placek) (fot.2). Wierzch również posmarować śmietaną i posypać czekoladą. Schłodzić przez całą noc, żeby masa dobrze związała się z plackami.
Źródło: rodzinkawkuchni
Zdjęcie - Marcinek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Marcinek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Marcinek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Marcinek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów