Marchewkowe ciasteczka pod białą pierzynką

Marchewkowe ciasteczka pod białą pierzynką

Ciasteczka swoim wyglądem przypominające to co mamy za oknem czyli zimę i śnieg ......ale słodkie i zdrowe, ponieważ zrobione z marchewki .

Marchewkowe ciasteczka pod białą pierzynką
Składniki:
350 g mąki- troszkę mniej niż pół opakowania :)
1 kostka margaryny
3 łyżki cukru kryształu
Sól morska szczypta
2 marchewki takie na ok 20 cm ok 20 dag
cukier puder
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 białka
migdały
sok z cytryny
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy proszek do pieczenia i odrobinę soli. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki margarynę i cukier kryształ . Wszystko siekamy jak na ciasto kruche. Do posiekanego ciasta dodajemy stratą na małych oczkach marchewkę. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy wycinamy szklanką kółka. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 min. Wyciągamy i studzimy. Białka ubijamy z cukrem pudrem odrobina soli i sokiem z cytryny na bardzo gęstą pianę. Białkiem smarujemy ciastka posypujemy migdałam i odstawiamy aby masa białkowa wyschła.


Zdjęcie - Marchewkowe ciasteczka pod białą pierzynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów