Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela
Cześć,
Wspominając jedne z najlepszych smaków z pobytu w Izraelu i testując przyprawy kupione w rewelacyjnym sklepie w Tel Avivie (profil sklepu na FB), przygotowałam dziś manakisze – izraelskie drożdżówki z za’atarem.
Składniki (na 8 drożdżówek):
- 1 szklanka wody
- 2 i 1/2 łyżki świeżych drożdży
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy (do ciasta)
- 1/2 łyżeczki cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy (do nadzienia)
- 4 łyżki za’ataru
Making-of:
- Drożdże mieszamy z cukrem i letnią wodą aż do uzyskania jednolitej masy. Zostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
- Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy oliwę i mieszankę z drożdżami. Ugniatamy na gładkie ciasto.
- Ciasto chowamy pod przykryciem do lodówki na godzinę. Po wyciągnięciu dzielimy je na 8 części i rozwałkowujemy je na koła o brzegu grubości 1/2 cm.
- Za’atar mieszamy z oliwą i nakładamy pędzlem do żółtek na drożdżówki.
- Drożdżówki pieczemy 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Smacznego!
Gosia