Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Cześć,

Wspominając jedne z najlepszych smaków z pobytu w Izraelu i testując przyprawy kupione w rewelacyjnym sklepie w Tel Avivie (profil sklepu na FB), przygotowałam dziś manakisze – izraelskie drożdżówki z za’atarem.

Zdjęcie - Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na 8 drożdżówek):

  • 1 szklanka wody
  • 2 i 1/2 łyżki świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy (do ciasta)
  • 1/2 łyżeczki cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy (do nadzienia)
  • 4 łyżki za’ataru

Zdjęcie - Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-of:

  • Drożdże mieszamy z cukrem i letnią wodą aż do uzyskania jednolitej masy. Zostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
  • Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy oliwę i mieszankę z drożdżami. Ugniatamy na gładkie ciasto.
  • Ciasto chowamy pod przykryciem do lodówki na godzinę. Po wyciągnięciu dzielimy je na 8 części i rozwałkowujemy je na koła o brzegu grubości 1/2 cm.
  • Za’atar mieszamy z oliwą i nakładamy pędzlem do żółtek na drożdżówki.
  • Drożdżówki pieczemy 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Smacznego!

Gosia

Przepisy z tych kategorii

Naan na maślance
2

Naan na maślance

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb naan prażony na patelni
3

Chleb naan prażony na patelni

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chlebki naan z curry

Chlebki naan z curry

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bánh mì – wietnamska bagietka

Bánh mì – wietnamska bagietka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Lavash II
1

Lavash II

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pita

Pita

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny