Małże w sosie z białego wina i masła
małże białe
100 ml białego wina wytrawnego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
cytryna
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie, dodać wyciśnięty czosnek, wymieszać i zalać 50 ml wina, przyprawić szczyptą soli, a następnie dodać 2 łyżki masła.
Na tym etapie musimy mieć przygotowane małże, które wcześniej wrzuciliśmy na wrzątek na minutę do dwóch, odcedziliśmy i skropiliśmy sokiem z cytryny
Małże przesypujemy na patelnię i delikatnie mieszamy. Po 5 min zalewamy pozostałym winem i ściągamy z ognia po 2 min.
Małże przekładamy na talerz i ozdabiamy łyżką masła.
Pychota!!!!!!!!!!!