Malta: Ħobż Malti - Chleb z Malty
Przepis stąd.
Chleb jest pyszny, ma twardą skórkę, jest ładnie wyrośnięty.
Wykonanie:
1. Starter:
1/4 łyżeczki (2 g) suchych drożdży
1/3 kubka (80 ml) ciepłej wody
2/3 kubka (100 g) mąki chlebowej
- wszystkie składniki umieścić w miseczce
- wymieszać ręcznie
- wyrabiać do połączenia składników w jednolite ciasto
- zakryć folia i umieścić w ciepłym miejscu ( 21-29º C) na przynajmniej 6 godzin. Można włożyć do lodówki na całą noc.
- Podzielić starter na pół. odłożyć połowę na następny chleb, drugą połowę zużyć teraz.
Połowa startera
1/4 kubka (60 ml) ciepłej wody
2/3 kubka (100 g) mąki chlebowej
- wymieszać w misce
- wyrabiać do utworzenia ciasta, uformować w kulę.
- przykryć i zostawić w ciepłym miejscu (około 21º C) na przynajmniej 6 godzin. Można włożyć do lodówki na całą noc.
- Zostawić do następnego użycia. Można ciasto zasuszyć, przechowywać w lodówce lub zamrażarce.
połowa startera
1 łyżeczka (7 g) suchych drożdży (można użyć mniej, ale trzeba zostawić chleb na dłużej do wyrośnięcia)
1 kubek (250 ml) ciepłej wody
- Wymieszać w misce.
- Połączyć ze starterem, chwilę wyrabiać.
1-2 łyżeczki soli
3-3.5 kubka (400 g) mąki chlebowej
- Dodać do mikstury drożdżowej, chwilę wyrabiać.
- Dodać mąki, jeżeli zajdzie potrzeba - ciasto powinno być miękkie i niezbyt mokre.
- Nakryć i zostawić na 10 minut.
- Wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i gładkie. (około 10 min).
- Obrócić w naoliwionej misce, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (21-29º C) 2-5 godzin.
- Obracać w tym czasie co godzinę w misce.
- Nie wyrabiać i nie naciskać - chodzi o wytworzenie bąbelków powietrza.
- W tym miejscu można odstawić ciasto do lodówki (8-24 godzin). Umieścić ciasto w koszyczku, włożyć całość do dużego worka i włożyć do lodówki.
- Kiedy chleb jest gotowy do pieczenia przenieść go na łopatę omączoną stroną do góry.
- Można naciąć ukośnie w kilku miejscach - mi się to nie udało - bochenek miał grubą skórkę.
- Zostawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości (około 45 min).
- Piec w temperaturze 230º C przez 30-40 min; sprawdzić po 25 minutach, ewentualnie obrócić bochenek.
- Wyjąć z piekarnika, zostawić na kratce do wystygnięcia.