Malt loaf

Malt loaf

Zdjęcie - Malt loaf - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj chciałabym się podzielić przepisem na brytyjski chlebek Malt loaf. Charakteryzuje się tym, że jest przyjemnie wilgotny, ciemny i o słodkawym posmaku. Można go wypiekać jako keks z dodatkiem proszku do pieczenia lub bardziej jak pieczywo – z drożdżami. Ja oczywiście zdecydowałam się upiec jego drugą wersję :)

Klasyczny malt loaf przygotowuje się ze słodu jęczmiennego oraz melasy, są to trudno dostępne w Polsce składniki, ale polecam szukać ich w sklepach ze zdrową żywnością. Myślę, że syrop jęczmienny można śmiało zastąpić syropem daktylowym lub karobem, czyli syropem z chleba świętojańskiego. Z dostaniem melasy trzcinowej lub buraczanej nie powinno być większego problemu, można ich też poszukać w marketach. Nie musicie się martwić, że do chleba potrzeba tylko ich kilka łyżek, zawsze wypiek można powtórzyć, albo wykorzystać do pieczenia pumpernikla lub pierniczków.

Oprócz tego do ciasta dodaje się rodzynki, chociaż chlebek można też urozmaić innymi dodatkami. W przepisie zaznaczyłam dwie możliwości, aby do ciasta dodać letnie mleko lub zaparzoną, mocną herbatę (np. earl grey). Wybór należy do Was :)

Zdjęcie - Malt loaf - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Malt loaf - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Malt loaf - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Malt loaf Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 30 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 10 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 3 łyżki syropu jęczmiennego lub daktylowego
  • 2 łyżki melasy trzcinowej/buraczanej
  • 100 g bakalii (mogą być same rodzynki)
  • 250 ml mleka lub zaparzonej herbaty
  • 25 g topionego masła
  • łyżka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli

Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól, rodzynki, syrop i melasę. Powoli wlewamy letnie mleko lub letnią, zaparzoną herbatę oraz topione masło. Wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
  2. Formę keksówkę smarujemy masłem lub wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka wyrobione ciasto, wyrównujemy wierzch i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 h.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczemy chleb przez 40 minut, wbijamy patyczek, jeśli będzie suchy- ciasto jest upieczone, jeśli mokry- dopiekamy jeszcze kilka minut.
  4. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów