Makowiec

Zdjęcie - Makowiec  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moim ostatnim świątecznym przepisem i propozycją do "Kuchni Świątecznej i Noworocznej" jest makowiec. Mój pierwszy makowiec, powinnam dodać. Nie jestem z niego do końca zadowolona. Popękał, nieznacznie co prawda, ale jednak. Wyszedł troszkę za suchy, ale może to była wina gotowej kupnej masy makowej, bo niestety takiej użyłam, ze względu na brak maszynki do mielenia. Następnym razem poza tym będę dodawać więcej masy, bo w tym makowcu zbyt dużo było ciasta, a zbyt mało maku. Dobra, starczy tego narzekania. Do makowca mojej mamy, od której mam ten przepis (nie wiem skąd ona go posiada) mu daleko, ale będę się starać i w przyszłym roku mam nadzieję, będzie lepiej :)


Ciasto to jest również moją propozycją w zabawie "Festiwal (s)maku" zorganizowanej przez Nette7.

Zdjęcie - Makowiec  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: (z tej ilości otrzymałam  dwa mniejsze makowce)

Ciasto krucho-drożdżowe:

- 40-50 dag mąki pszennej

- 15 dag masła

- 5 dag drożdży

- 3 łyżki kwaśnej śmietany

- 2 czubate łyżki cukru pudru

- 2 całe jaja + jedno żółtko

-  szczypta soli

Nadzienie:

- ja użyłam gotowej masy makowej z puszki, do której dodałam jeszcze trochę skórki pomarańczowej i rodzynek, ale można oczywiście przygotować nadzienia od podstaw z suchego maku

Dodatkowo:

- lukier z cukru pudru i soku z cytryny

Wykonanie:

Do przesianej mąki wlać cienkim strumieniem roztopione i schłodzone masło. Dodać jajka, cukier, sól i drożdże rozmieszane w trzech łyżkach śmietany. Ciasto posiekać nożem, a potem zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować, nadając jej kształt prostokąta. Na rozwałkowane ciasto nałożyć masę makową i zwinąć w rulon. Dokładnie zalepić końce. Oba makowce umieścić obok siebie w formie wysmarowanej masłem. Odczekać godzinę, aż ciasto podrośnie. Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Schłodzone ciasto polukrować. Smacznego :)

Zdjęcie - Makowiec  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Piernik orkiszowy, długodojrzewający
5

Piernik orkiszowy, długodojrze…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Makowiec na biszkopcie
4

Makowiec na biszkopcie

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Strucla makowa
10

Strucla makowa

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Piernik toruński
4

Piernik toruński

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Piernik toruński
10

Piernik toruński

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Strucle z makiem
11

Strucle z makiem

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne