Makowiec zawijany
Kolejny przepis minionych Świąt, który warto jednak przygotować nie tylko od święta.Może nie jest zbyt okazały, bez spirali wijącego się ciasta i masy makowej, raczej taki niepozorny i malutki, ale zapewniam, że w smaku trudno o lepszy makowiec. Jak na pierwszą przygodę ze struclą makową, jestem dumna! :)
Jest cudownie wilgotny. Ciasto nie jest jak sucha skorupa otaczająca mak - a takie niestety często miałam okazję jeść. Całość rozpływa się w ustach, no i zachowuje świeżość na dobrych kilka dni.
W przepisie podany jest sposób przygotowania masy makowej, choć ja użyłam gotowej. Kiedyś zrobiłam ją na własną rękę, ale to był pierwszy i raczej ostatni raz, bo moje kubki smakowe i tak nie czuły większej różnicy :)
Ciasto drożdżowe na 3 strucle:przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (u mnie zazwyczaj około pół szklanki)
- 180 ml letniego mleka
- 150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
- 6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
- 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
- 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Masa makowa:
- 500 g maku
- 250 g cukru (zazwyczaj dodaję mniej)
- 100 g rodzynków
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- 1 łyżka miodu (można dać wiecej i wtedy zmniejszyć ilosć cukru)
- olejek migdałowy do smaku
- cynamon do smaku
- 1 łyżka miękkiej margaryny
- kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania
Ponadto:
- lukier
- trochę maku do dekoracji [u mnie kandyzowana skórka pomarańczowa]
- pergamin/papier do pieczenia
- olej
Ciasto drożdżowe:1. Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut.2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Masa makowa:1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.2. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).
Ciasto podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.
Piec w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 30 - 40 minut.Ciasto polać lukrem i posypać makiem.
Lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- 2 - 3 łyżki gorącej wody
Rozetrzeć na gładką masę.
Na blogu Doroty znajdziecie instruktarz zawijania - klik
moja mini choinka z czarnymi ozdobami,
za którą Rodzice początkowo chcieli mnie przechrzcić,
ale w końcu stwierdzili - "nawet ładnie to wygląda"