Makowiec z przepisu babci Wiesi
Składniki
- 0,5 kg maku
- paczka herbatników
- 5 jajek
- 2 szklanki cukru
- olejek migdałowy
- miód
- dżem
- bakalie (opcjonalnie)
- 1 kg mąki (krupczatka lub tortowa)
- 12 dag drożdźy
- 3/4 kostki masła lub margaryny
- sól
- olejek arakowy
- ciepłe mleko (opcjonalnie)
Przygotowanie
Mak:
0,5 kg mąku zalać zimną wodą, 1 cm nad makiem i trzymać na ogniu aż do wrzenia. Odstawić z ognia, przykryć szczelnie i odstawić na 8-10 godzin. Mak przekręcić dwa razy przez maszynkę, dodać pół paczki herbatników (też przekręcić przez maszynkę), całe jajko, 1 szklankę cukru, olejek migdałowy, dużą stołową łyżkę miodu prawdziwego i tyle samo dżemu (jeśli są - dodać bakalie). Wszystko dobrze wymieszać.
Ciasto:
1 kg mąki (krupczatka lub tortowa), 12 dag drożdży, 3/4 kostki rozpuszczonego masła lub margaryny (ostudzone), 4 jaja (2 żółtka i 2 całe jaja), szczyptę soli, olejek arakowy i 3/4 szklanki cukru. Ciasto wyrobić, jeśli jest zbyt gęste dodać ciepłego mleka.
Ten przepis jest mi szczególnie bliski, gdyż wiąże się z nim niezwykła historia rodzinna. Po urodzeniu mnie moja mama bardzo chciała mieć więcej dzieci, ale nie mogła zajść ponownie w ciążę. Podczas gdy lekarze rozkładali ręce, babcia Wiesia piekła dla niej makowiec raz w tygodniu, gdyż wierzyła, że roślina, która zawiera w makówce tysiące nasion – jest symbolem płodności i urodzaju. Mama po 3 miesiącach zaszła w kolejną ciążę i urodziła mojego braciszka. Ponieważ uważała to za cud, zachowała ten przepis na zawsze. Jest to teraz nasze ulubione ciasto, które pieczemy z przepisu babci Wiesi w każde święta.