Makowiec z przepisu babci Wiesi

Makowiec z przepisu babci Wiesi

Zdjęcie - Makowiec z przepisu babci Wiesi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Makowiec z przepisu babci Wiesi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 0,5 kg maku
  • paczka herbatników
  • 5 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • olejek migdałowy
  • miód
  • dżem
  • bakalie (opcjonalnie)
  • 1 kg mąki (krupczatka lub tortowa)
  • 12 dag drożdźy
  • 3/4 kostki masła lub margaryny
  • sól
  • olejek arakowy
  • ciepłe mleko (opcjonalnie)

Przygotowanie

Mak:

0,5 kg mąku zalać zimną wodą, 1 cm nad makiem i trzymać na ogniu aż do wrzenia. Odstawić z ognia, przykryć szczelnie i odstawić na 8-10 godzin. Mak przekręcić dwa razy przez maszynkę, dodać pół paczki herbatników (też przekręcić przez maszynkę), całe jajko, 1 szklankę cukru, olejek migdałowy, dużą stołową łyżkę miodu prawdziwego i tyle samo dżemu (jeśli są - dodać bakalie). Wszystko dobrze wymieszać.

Ciasto:

1 kg mąki (krupczatka lub tortowa), 12 dag drożdży, 3/4 kostki rozpuszczonego masła lub margaryny (ostudzone), 4 jaja (2 żółtka i 2 całe jaja), szczyptę soli, olejek arakowy i 3/4 szklanki cukru. Ciasto wyrobić, jeśli jest zbyt gęste dodać ciepłego mleka.

 

 

Ten przepis jest mi szczególnie bliski, gdyż wiąże się z nim niezwykła historia rodzinna. Po urodzeniu mnie moja mama bardzo chciała mieć więcej dzieci, ale nie mogła zajść ponownie w ciążę. Podczas gdy lekarze rozkładali ręce, babcia Wiesia piekła dla niej makowiec raz w tygodniu, gdyż wierzyła, że roślina, która zawiera w makówce tysiące nasion – jest symbolem płodności i urodzaju. Mama po 3 miesiącach zaszła w kolejną ciążę i urodziła mojego braciszka. Ponieważ uważała to za cud, zachowała ten przepis na zawsze. Jest to teraz nasze ulubione ciasto, które pieczemy z przepisu babci Wiesi w każde święta.

 

Kategorie przepisów