Makowiec bez zawijania

Makowiec bez zawijania

Miałam w tym roku ochotę na makowiec, którego nie musiałabym zawijać i drżeć potem o to, czy strucla nie pęknie, mak nie wypłynie, itd. Przepis na ten makowiec miałam w notatkach już od dawna, ale jakoś nie było wcześniej okazji, żeby go wypróbować. Ciasto wyszło bardzo dobre - z puszystym spodem i aromatycznym makiem. Polecam wszystkim, którzy mają kłopot ze struclami!

Składniki:

Ciasto:

7 jajek

25 dag masła

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku

łyżka oleju

Mak:

25 dag maku

3 jajka

50 g masła

1 łyżeczka proszku

3/4 szklanki cukru

rodzynki, skórka pomarańczowa

aromat pomarańczowy lub migdałowy

Przygotowanie ciasta:

Oddziel żółtka od białek, masło rozpuść. Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj rozpuszczone masło, i ucieraj do białości. Następnie dosyp przesianą mąkę z proszkiem. Na końcu ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z ciastem (jest to dość trudne, gdyż ciasto jest gęste, ale powoli się udaje).

Przygotowanie maku:

Na 2-3 godziny przed pieczeniem sparz mak wrzątkiem, po ostygnięciu zmiel go dwa razy. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem, dodawaj stopniowo mak. Na końcu dodaj aromat, a następnie delikatnie wymieszaj masę makową z pianą ubitą z białek. Delikatnie domieszaj bakalie.

2/3 ciasta wyłóż na niedużą blachę (ok. 20 x 30 cm), na ciasto rozłóż równomiernie mak. Pozostałe ciasto delikatnie rozsmaruj na wierzchu. Piecz ciasto przez 60 minut w 170 stopniach. Gotowy makowiec polukruj.

Zdjęcie - Makowiec bez zawijania  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wszystkim Czytelnikom mojego bloga życzę wspaniałych Świąt, wymarzonych prezentów, pysznych potraw na stole, i jak najwięcej miłości! Wszystkiego najlepszego!!!

Kategorie przepisów