Makaron z liśćmi botwinki i serem feta
Przyznam szczerze, że dopóki nie natrafiłam na ten przepis na Kwestii Smaku, nie miałam pojęcia, że liście botwinki w ogóle do czegoś się nadają. Owszem, do zupy zawsze się trochę tych liści wkrajało, ale większość i tak lądowała w koszu, bo najważniejsze były buraczki i łodygi. A tu proszę – okazało się, że liście da się przygotować podobnie jak szpinak i zrobić z nich świetne danie :)
Przepis zmodyfikowałam, zamieniając ser kozi na fetę i używając makaronu pełnoziarnistego. Pychota!
MAKARON Z LIŚĆMI BOTWINKI I FETĄ
(dla 4 osób)
350-400g dowolnego makaronu (najlepiej pełnoziarnisty) – u mnie świderki,
liście z dwóch pęczków botwinki,
200g sera feta,
4 ząbki czosnku,
tymianek (suszony lub świeży),
4 łyżki oliwy z oliwek,
sól i pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Liście botwinki oczyścić i posiekać. Dodać do gotującego się makaronu na 4 minuty przed końcem gotowania.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojone w plasterki ząbki czosnku i tymianek. Wrzucić odcedzony makaron wraz z botwinką, wymieszać i podgrzewać przez 3 minuty. Dodać pokruszony ser feta, doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu :)
Przepis zmodyfikowałam, zamieniając ser kozi na fetę i używając makaronu pełnoziarnistego. Pychota!
MAKARON Z LIŚĆMI BOTWINKI I FETĄ
(dla 4 osób)
350-400g dowolnego makaronu (najlepiej pełnoziarnisty) – u mnie świderki,
liście z dwóch pęczków botwinki,
200g sera feta,
4 ząbki czosnku,
tymianek (suszony lub świeży),
4 łyżki oliwy z oliwek,
sól i pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Liście botwinki oczyścić i posiekać. Dodać do gotującego się makaronu na 4 minuty przed końcem gotowania.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojone w plasterki ząbki czosnku i tymianek. Wrzucić odcedzony makaron wraz z botwinką, wymieszać i podgrzewać przez 3 minuty. Dodać pokruszony ser feta, doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu :)