Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami

Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami

Dziś przedstawiam przepis na jedno z lepszych dań makaronowych jakie jadłam w ostatnim czasie. Ulubiony makaron w pikantnym sosie pomidorowym z mieloną wieprzowiną, suszonymi pomidorami i oliwkami podbił podniebienia wszystkich domowników. Przepis pochodzi z książki jednego z moich ulubionych autorów Gino D’Acampo o tytule „Włoskie dania makaronowe”, którą wszystkim gorąco polecam. W oryginale został użyty makaron typu muszelki, ja jednak dałam mój ulubiony tagliatelle, wybór należy do Was ? Dania makaronowe zazwyczaj są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i z tym także nie jest inaczej. Idealny obiad w po pracowitym dniu, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami / Spicy pork and sun-dried tomato pasta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami

(4 porcje)

Składniki:

  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w drobną kostkę
  • 80g czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na połówki
  • 1 papryczka chilli, bez pestek i drobno posiekana
  • 80g suszonych pomidorów w oleju, drobno posiekanych
  • 300g wieprzowego mięsa mielonego
  • 300g passaty
  • 250g ulubionego makaronu
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć cebulę i oliwki i smaż przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodaj chili, suszone pomidory i mięso i smaż przez kolejne 6 minut, mieszając od czasu do czasu.
  2. Wmieszaj passatę i gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez 15 minut, mieszając co jakiś czas. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  3. W międzyczasie ugotuj w osolonej wodzie makaron, aż będzie al dente czyli lekko twardy, odcedź i włóż ponownie do tego samego garnka. Wlej do niego sos mięsny i gotuj całość na małym ogniu przez około 30 sekund.
  4. Podawaj natychmiast.

Smacznego!

Zdjęcie - Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami / Spicy pork and sun-dried tomato pasta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Spicy pork and sun-dried tomato pasta

(4 servings)

Ingredients:

  • 5 tbsp vegetable oil
  • 1 onion, peeled and finely chopped
  • 80g pitted black olives, halved
  • 1 hot red chilli, deseeded and finely chopped
  • 80g sun-dried tomatoes in oil, drained and finely chopped
  • 300g minced pork
  • 300g passata
  • 250g pasta
  • salt, pepper and sugar to taste

Preparation:

  1. Heat the oil in a medium pan over a medium heat. Fry the onion and olives together for 2 mins, stirring occasionally.  Add the chilli, sun-dried tomatoes and the minced pork and continue to fry for a further 6 mins, stirring occasionally.
  2. Stir in the passata and gently simmer uncovered for 15 mins. Stir every few minutes. Season with salt, pepper and sugar.
  3. Meanwhile cook the pasta in a large saucepan of boiling salted water until al dente. Drain and tip back into the same pan. Pour in the meat sauce and stir everything together over a low heat for around 30 seconds.
  4. Serve immediately.

Enjoy!

Zdjęcie - Makaron w pikantnym sosie z wieprzowiną i suszonymi pomidorami / Spicy pork and sun-dried tomato pasta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów