Magdalenki piernikowe z powidłami śliwkowymi

Magdalenki to słynne biszkoptowe ciasteczka wypiekane w specjalnych foremkach w kształcie muszelek. Pochodzą z Lotaryngii, regionu w północno-wschodniej Francji. Podobno wymyśliła je w XIX wieku mistrzyni cukiernictwa Madaleine Paulmier. Inne źródła mówią, że madame Paulmier była wcześniej kucharką Stanisława Leszczyńskiego i to on jest autorem legendarnej receptury magdalenek.
Moje magdalenki w świątecznej odsłonie, pachnące przyprawami korzennymi, z nadzieniem z powideł śliwkowych, oblane czekoladą i udekorowane posypkami zasługują na zaszczytne miejsce wśród bożonarodzeniowych smakołyków.

Zdjęcie - Magdalenki piernikowe z powidłami śliwkowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:

2 jajka
150 g cukru
150 g mąki pszennej
125 g roztopionego masła
2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
2 łyżeczki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
powidła śliwkowe
100 g czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
posypki dekoracyjne (kamyczki czekoladowe, maczek truskawkowy, kuleczki zbożowe w czekoladzie) Przygotowanie: Dokładnie miksujemy jajka z cukrem. Wciąż miksując, stopniowo dodajemy po 1 łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników i kakao. Następnie wlewamy przestudzone masło. Dokładnie mieszamy całość i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Masa powinna przypominać gąbkę. Metalową foremkę dokładnie smarujemy masłem i możemy schłodzić ją w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni C. Nakładamy masę do foremek i wstawiamy do gorącego piekarnika na około 10 minut. Magdalenki są gotowe, gdy ich brzegi lekko się przypieką, a na środku powstanie charakterystyczna górka. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy około 10 minut, następnie delikatnie wyjmujemy ciasteczka z foremki. Kolejne porcje przygotowujemy w ten sam sposób: smarujemy foremki, nakładamy zimną masę i pieczemy. Wystudzone magdalenki smarujemy powidłami śliwkowymi i sklejamy ze sobą. Możemy schłodzić je w lodówce zanim zaczniemy je dekorować, aby się dobrze skleiły. Następnie zanurzamy je do połowy w roztopionej czekoladzie i dekorujemy posypkami.
Zdjęcie - Magdalenki piernikowe z powidłami śliwkowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Magdalenki piernikowe z powidłami śliwkowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Magdalenki piernikowe z powidłami śliwkowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Gwiazdki kakaowo-waniliowe z gianduią
2

Gwiazdki kakaowo-waniliowe z g…

aronia aronia
Wiem co jem

Labneh

Labneh

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Prosty chleb z młodymi ziemniakami
1

Prosty chleb z młodymi ziemnia…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Rurki z kremem ajerkoniakowym

Rurki z kremem ajerkoniakowym

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik z musem czekoladowym
2

Sernik z musem czekoladowym

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Syrop z sosny na miodzie

Syrop z sosny na miodzie

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Shake Czarny Las (bez cukru)
1

Shake Czarny Las (bez cukru)

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ciastka z czekoladą i chia
1

Ciastka z czekoladą i chia

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Domowe Michałki bez cukru

Domowe Michałki bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ciasteczka wielkanocne – „Owieczki”
1

Ciasteczka wielkanocne – „Owie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Fit knoppers
4

Fit knoppers

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Naleśniki czekoladowe z kremem kokosowym
1

Naleśniki czekoladowe z kremem…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście