Łosoś kabayaki z awokado
Tweet
Dziś przedstawiam na kolejną odsłonę łososia, tym razem w japońskim słodkim sosie kabayaki, z piklowanymi warzywami i pastą z awokado. Danie robi się szybko, łatwo i przyjemnie, a na talerzu uzyskujemy istną ucztę. Polecam!
Scroll down for English
Łosoś kabayaki z awokado
(2 porcje)
Składniki na łososia :
- 1 średnia szalotka lub mała cebula, posiekana w drobną kostkę
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki mirinu
- 1 łyżka startego imbiru
- 2 łyżki cukru
- 2 filety z łososia
Składniki na dodatki:
- 1/4 szklanki octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki sambal lub innego sosu chilli
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- pieprz
- 2 marchewki, pokrojone w wąskie słupki
- 1 ogórek, pokrojony w wąskie słupki
- 1 chilli, z usuniętymi nasionami, pokrojone w wąskie słupki
- 1 awokado
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka słodkiego sosu z czosnkiem i chilli
- sok z 1/2 limonki
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego
- sezam do posypania
- ugotowany ryż lub makaron
- liście kolendry do podania
Przygotowanie:
- W małej miseczce dokładnie wymieszaj ocet, sambal, cukier, sól i pieprz do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do słoika włóż marchewkę, chili i ogórka, zalej przygotowaną zalewą i odstaw. Można pikle przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce.
- W rondelku rozgrzej na średnim ogniu odrobinę oleju i włóż szalotkę. Podsmaż ją do lekkiego zarumienienia, po czym włóż imbir i podsmażaj kolejne kilka minut. Po tym czasie wlej sos sojowy, mirin i wsyp cukier, gotuj na średnim ogniu około 12 minut, do lekkiego zgęstnienia (w miarę stygnięcia będzie gęstniał coraz bardziej). W trakcie gotowania trzeba mieć sos na oku, gdyż bardzo łatwo jest go przypalić.
- Teraz włącz grilla w piekarniku na najwyższą moc, wyłóż filety z łososia na matę do pieczenia skórą do góry i podpiekaj przez kilka minut. Wyjmij z piekarnika i zdejmij z filetów skórę. Posmaruj łososia wcześniej przygotowanym sosem i grilluj przez kolejne kilka minut (zależy od grubości, u mnie było to ok. 3 minut), smarując sosem przynajmniej dwukrotnie. Delikatnie odwrócić filety i grilluj kolejne kilka minut, także smarując sosem co jakiś czas.
- W międzyczasie przełóż obrane awokado do miseczki, rozgnieć je widelcem i wymieszaj z majonezem, sosem chili, sosem sojowym i sokiem z limonki, po czym dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Na talerze wyłóż po porcji ryżu lub makaronu, na to połóż łososia z piklami, a obok pastę z awokado. Posyp sezamem i kolendrą, podawaj.
English version
Salmon kabayaki with avocado
(2 servings)
Ingredients for the salmon:
- 1 medium shallot, chopped
- 1/4 cup soy sauce
- 1/4 cup mirin
- 1 tablespoon ginger, chopped
- 2 tablespoons sugar
- 2 salmon fillets
- 1/4 cup rice vinegar
- 1/2 teaspoon sambal
- 1 teaspoon salt
- 2 teaspoons sugar
- pepper
- 2 carrots, julienned
- 1cucumber, julienned
- 1 chilli, seeded, julienned
- 1 avocado
- 2 tablespoons mayo
- 1 tablespoon sweet chili garlic
- 1/2 lime, juiced
- 1/2 teaspoon soy sauce
- sesame seeds
- cooked rice
- cilantro
Preparation:
- Mix vinegar, sambal, sugar, salt and pepper until dissolved. Add carrots, chilli and cucumber, toss and set aside. This can be done a day or two ahead and stored in the fridge.
- Cook the shallots over medium low heat in oil until medium brown. Add ginger for a few minutes then soy, mirin and sugar and simmer on low for about 12 minutes or until thick. Be careful to not burn. Cool and blend. Set aside.
- Turn on the broiler and broil salmon skin side up for a couple minutes and remove skin. Slather sauce on salmon and broil for a couple minutes slathering twice more. Gently flip and do the same for a few more minutes. Set aside.
- Mash avocado and mix with mayo, sweet chili, soy, lime and salt and pepper to taste.
- Put a mound of rice or pasta on a plate. Top with salmon, pickled veggies and avocado. Garnish with sesame seeds and cilantro.
Drukuj awokado, chilli, imbir, kuchnia japońska, limonka, mirin, obiad, ryby, zioła, łosoś