Lody śmietankowe z wanilią (bez jajek)
Pyszne, mocno śmietankowe - mi smakowały bardzo, chociaż (jak powiedział mój mąż) nie wyszły takie puszyste, jak lody "kupne", tylko bardziej zmrożone. Chłopcom to nie przeszkadzało: zniknęły w niespełna minutę ;)
Lody śmietankowe z wanilią (bez jajek)
Składniki na ok. 9 lodów (foremki na zdjęciach poniżej)
- 1 kartonik śmietanki 30% (200 ml - używam Łaciatej)
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1/2 laski wanilii
Śmietankę dobrze schłodzić - najlepiej zostawić ją na kilka godzin w lodówce. Przelać do miski i szybko wstępnie ubić mikserem (ok. 30 sekund).
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyjąć nasionka, przełożyć je do śmietanki, dodać cukier puder i ubijać wszystko do pół-gęstej konsystencji (do momentu, gdy śmietanka zacznie się robić gęsta, ale nie będzie jeszcze ubita).
Masę przełożyć do kubeczków i schować do zamrażarki na ok. 8 godzin. Po dwóch dniach lody są równie dobre, tylko bardziej zmrożone ;)