Lody śmietankowe i jagodowe + film
Najlepsze domowe lody, bez użycia maszynki i dodatku jajek. Orzeźwiające, pyszne i bardzo proste do zrobienia, można je przygotować ze swoich ulubionych owoców sezonowych. To doskonały deser dla dużych i małych na upalne dni, który błyskawicznie znika z pucharków.
- składniki na około 1 litr lodów
1 szklanka mleka zwykłego
1 szklanka mleka w proszku ( nie granulowane )
1 szklanka śmietanki 30 %
1 szklanka jagód
1/2 szklanki cukru
- przepis
Umyte i osuszone jagody przekładamy na płaski talerz i rozgniatamy widelcem.
Do miski wlewamy zimne mleko, wsypujemy mleko w proszku i całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy cukier i jeszcze chwilę wszystko miksujemy.
W drugiej misce ubijamy śmietanę kremówkę ale nie na sztywno i łączymy z masą mleczną. Lody przelewamy do dwóch pojemników. Do jednej części masy wrzucamy jagody i całość miksujemy. Drugą część lodów pozostawiamy o smaku śmietankowym.
Tak przygotowane lody wstawiamy do zamrażalnika najlepiej na noc w trakcie mrożenia jeszcze trzykrotnie je miksujemy.