Lody bananowe z czekoladą i wanilią

Lody bananowe z czekoladą i wanilią

Zdjęcie - Lody bananowe z czekoladą i wanilią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami jutro zdjęcie lodów w pucharku, bo póki co, micha w zamrażalniku ;) U nas w domu nie wyrzuca sie bananów, które robią się piegowate i brązowe. Takie piegusy są najlepsze do koktajli i lodów. Banany są idealną, lodową bazą - gęstą i kremową. Zmieniając dodatki, można wymyślać przeróżne warianty.
Bywa, że mamy ich naprawdę dużo, bo każdego staruszka-banana obieramy, pokroimy w plasterki i wrzucamy do zamrażalnika, do specjalnej torebki, gdzie już czekają na niego kumple ;) No i tak sobie leżą, aż nagle okazuje się, że szuflada się nie domyka. Co wtedy? Ano, najczęściej lody :)


Składniki lodów: 12 mrożonych bananów w plasterkach (prawie pełny pojemnik malaksera)
pół litra smietanki 30%
szczypta soli
ok. łyżki esencji waniliowej
ok. 1/3 tabliczki dobrze schłodzonej, gorzkiej czekolady

Jak zrobić domowe lody? Śmietankę ubić ze szczyptą soli. Czekoladę ustawic pionowo na desce i ostrym nożem skrawać wiórki. Co jakiś czas odwracać tabliczkę o 180 stopni, zeby ułatwić sobie zadanie.
Banany utrzeć w malakserze na jednolitą masę. Dodać wanilię i śmietane i ponownie, krótko zmiksować. Dodać czekoladowe wiórki i delikatnie wymieszać masę łopatką.
Przełożyć do plastikowego pojemnika, wyrównać powierzchnie i wstawic do zamrażarki na ok.3 godziny. Po tym czasie lody ponownie zmiksować, przełożyć do pojemnika i zamrażać przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem zostawić przez kilkanaście minut w temperaturze pokojowej. Po nałożeniu do pucharków można posypać wiórkami czekolady.

Smacznego :)

Kategorie przepisów