Libańskie pierożki drożdżowe z mieloną jagnięciną
Libańska kuchnia opiera się na mezze, czyli przystawkach. Dzięki bogactwu używanych w niej przypraw jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Każdy, kto choć raz miał okazję skosztować dobrze przyrządzone potrawy libańskiej kuchni zakocha się w tych smakach i będzie chciał do nich wracać.
Przepis znajdzie się w e-booku, który będzie dostępny na stronie ZpierwszegoTłoczenia.pl oraz Fooder.pl.
Lista składników:
350 g mąki
½ kostki drożdży
½ łyżeczki cukru
sól
2 małe posiekane cebule
300 g mielonej jagnięciny
4 łyżki orzeszków pinii
szczypta cynamonu i mielonego ziela angielskiego
½ łyżeczki papryki
pieprz
1 żółtko
3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią
Opis wykonania:
Mąkę mieszamy z ½ łyżki soli, dodajemy drożdże i cukier rozpuszczone w 200 ml letniej wody. Zagniatamy ciasto i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Na oleju z bazylią szklimy cebulę. Dodajemy mięso i mieszamy, aż się usmaży. Dodajemy orzeszki pinii i przyprawy, smażymy jeszcze 4 minuty. Ciasto wałkujemy i wycinamy kółka o średnicy 8 cm. Na środek każdego nakładamy farsz i skrapiamy wodą. Żółtko mieszamy z łyżką wody i smarujemy nim brzegi ciasta. Ciasto chwytamy na brzegach w trzech miejscach i nad nadzieniem zagniatamy je, aby powstał trójkąt, a w środku mały otwór. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy pozostałym żółtkiem i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 225 stopni przez 15 minut.