Letni obiad – pyszny przepis na szybkie danie
Letni obiad, wg mnie powinien być szybki w przygotowaniu, składać się z dużej ilości warzyw i jeśli już w składzie ma mieć mięso to ma to być drób. I taki też był letni obiad do mnie pracy ostatnio.
Letni obiad ( porcja dla 2 osób )
- 1 cukinia młoda mała
- 1/4 większego bakłażana
- 1/2 cebuli lub jedna mała
- 1 ząbek czosnku
- 1/ 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 nóżka z kurczaka – mięso oddzielone od kości
- 1 pomidor
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek. Cukinię i bakłażana umyć pokroić w drobne kawałki, pomidora umyć i pokroić w kosteczkę. Dorzucić warzywa do cebuli lekko podsmażyć. Mięso z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, dodać do warzyw, dodać kilka łyżek wody ( tak żeby się utworzył sos i miało co parować ), doprawić rozmarynem. Zamieszać, przykryć pokrywką, gotować koło 10 minut. Odstawić do przestudzenia, zapakować i do pracy.
Do tego grzanka w dłoń i pyszny obiad gotowy !
Smacznego !
Talerz pochodzi ze sklepu Arabella w Krakowie.