Leniwy chleb nocny na zakwasie
Zauważyłam, że chleby nocny cieszą się na blogu sporym zainteresowaniem czytelników. Nic dziwnego, są bardzo wygodne w przygotowaniu i równie smaczne co przygotowywanie metodą tradycyjną.
Wystarczy wyrobić wieczorem ciasto, przełożyć je do formy i wstawić na noc do lodówki. Rano doprowadzamy krótko do temperatury pokojowej (niektórzy pomijają ten etap i też jest ok) i wstawiamy do rozgrzanego pieca, aby po chwili cieszyć się świeżo upieczonym chlebem.
W przypadku chlebów formowanych lub bułek robi się to odrobinę inaczej. Najpierw ciasto wyrasta w misie w temperaturze pokojowej, później formujemy chleb i przekładamy go do wiklinowego koszyka, a dopiero wtedy wkładamy je do lodówki. Można ewentualnie zrobić też tak, że po wyrobieniu ciasta od razu uformujemy bochenek i włożymy go do koszyka, ale wydaje mi się, że nie będzie on wtedy tak kształtny.
Poniżej przedstawiony przepis nazwałam leniwym, bo wolno rośnie i jest z twarogiem. Kilka miesięcy temu, na blogu był przepis na jego drożdżową wersję, przyszedł czas na użycie zakwasu.
Wyrośnięte ciasto przerzuciłam z koszyka do rozgrzanej formy żaroodpornej, możecie zamiast tego wybrać żeliwny garnek lub przerzucić je po prostu na blachę
Istnieje też opcja upieczenia chleba metodą tradycyjną, wtedy chleb nie będzie wyrastał w lodówce, a normalnie – w temperaturze pokojowej i tylko przez niecałe 5 godzin. Do dzieła!
Leniwy chleb nocny na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 10 godz. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 10 godz. 35 min. Porcje: 1 Składniki
- 100 g zakwasu żytniego
- 450 g mąki pszennej typ 650
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 150 g półtłustego twarogu
- 1,5 łyżeczki soli
- 300 ml letniej wody
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy pokruszony/pokrojony twaróg, zakwas i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez ok 3-4 minut. Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Po tym czasie podsypujemy chleb mąką, formujemy okrągły bochenek i przekładamy go do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką lub posypanego mąką. Przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki lub zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
- Następnego dnia wyciągamy ciasto z lodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej. W przypadku wersji klasycznej po 2 godzinach ciasto jest już gotowe do pieczenia.
- Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do temperatury 250 stopni. Wkładamy do środka garnek żeliwny lub formę żaroodporną i nagrzewamy.
- Po kilku minutach wyciągamy nagrzaną formę, przekręcamy koszyk dnem do góry i przerzucamy ciasto. Z wierzchu można je dodatkowo naciąć. Wkładamy je do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut.
- Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy jeszcze 25 minut.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.