Lemon curd – cytrynowy krem do ciast i deserów
Lemon curd – znany na całym świecie krem cytrynowy o szerokim zastosowaniu – od ciast i deserów, po tosty, placki, czy naleśniki. Dla wielbicieli soczystych, cytrynowych smaków nie ma lepszego. Ten klasyczny przepis poprowadzi krok po kroku każdego, nawet amatora. Domowy krem cytrynowy to nic trudnego!
Najczęściej przygotowuję lemon curd do tortów – dzięki niemu nawet najsłodsze i najcięższe kremy nie przytłaczają delikatnego biszkoptu. Wystarczy zaledwie jedna warstwa, by cały tort zyskał na lekkości. Bardzo lubię połączenie tego kremu z malinami i tak właśnie zrobiłam przygotowując ostatni tort urodzinowy. Świetnie komponuje się też z klasyczną bezą lub kruchym ciastem, jak w przypadku mazurka cytrynowego.
Przepis ten można potraktować jako bazę do wykorzystania na przyszłość. W ten sam sposób można bowiem przygotować krem z innych owoców, w szczególności cytrusów. Zastępując cytryny pomarańczami, limonkami, czy mandarynkami, zamiast lemon curd, otrzymamy kremy o ulubionych lub dobranych do naszych deserów smakach.
Warto także wspomnieć, że lemon curd jest kremem odpowiednim dla osób na diecie bezglutenowej, ale przygotowuje się go na bazie jajek kurzych. Krem jest gotowany, jednak przed dodaniem ich do garnka, warto dokładnie je umyć i sparzyć wrzątkiem.
Lemon curd - cytrynowy krem do ciast i deserów
Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 15 min Czas całkowity 20 min
Ten klasyczny krem cytrynowy świetnie nadaje się do ciast i tortów, a także do innych deserów.
Rodzaj przepisu: Przetwory
Porcje: ok. 500ml
Składniki
- 300g cytryn - ok 3 szt
- 2 duże jajka
- 3 żółtka
- 180g cukru
- 100g masła
Sposób przygotowania
- Cytryny i jajka umyj i sparz wrzątkiem. Osusz.
- Do niewielkiego rondelka dodaj cukier, 2 całe jajka i 3 żółtka, skórkę otartą z cytryn oraz wyciśnięty sok.
- Całość wymieszaj rózgą i zacznij podgrzewać na najmniejszej mocy palnika stale mieszając.
- Gotuj krem do momentu aż zgęstnieje. Nie przerywaj mieszania i nie zwiększaj mocy palnika, bo krem się zwarzy i powstanie jajecznica. Krem nie może wrzeć, jednak nie ma prawa pozostać surowy, więc temperaturę należy stale kontrolować.
- Pod koniec dodaj pokrojone w kostkę masło. Podgrzewaj jeszcze kilka minut, a następnie ostudź.
- Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku do 2 tygodni.
Porady Bezpieczniejszą metodą przygotowania kremu jest gotowanie go na parze. Jeśli nie ufasz swoim umiejętnościom, postaw miskę ze składnikami nad gotującą się wodą (miska z kremem nie może dotykać powierzchni wody). Dalej postępuj zgodnie z przepisem. 3.5.3229