Lekkie jak puch ciasto z bananami

Lekkie jak puch ciasto z bananami

Zdjęcie - Lekkie jak puch ciasto z bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gdy w naszym domu pojawia sie ciasto to jest to znak, ze albo spodziewamy sie gosci na popoludniowej kawie czy herbacie, albo ze mam chandre. Na ta druga sprawdzaja sie wspaniale wypieki czekoladowe, po ktorych z jednej strony czuje sie duzo lepiej, ale tez jest mnie nieco wiecej ;) Nie umiem sie pohamowac i nigdy nie poprzestaje na jednym kawaleczku takiego ciasta. Pozniej wage omijam wielkim lukiem i z trudem mobilizuje sie do cwiczen. Ale poki co nie bedzie dzis o ciescie czekoladowym.
Jak sie latwo wiec domyslic bedzie o wypieku przygotowanym z mysla o naszych przyjaciolach. Zawsze dosc starannie wybieram specjal, ktorym chce poczestowac mioch gosci. Tym razem w oko wpadl mi przepis, ktory znalazlam w styczniowym numerze "Pieprz i sol"(wprowadzilam nieco zmian). Pomyslalam, ze takie lekkie jak chmurka ciasto, choc nieco kaloryczne, bedzie w sam raz. Nie pomyslilam sie!
A wielka milosniczka slodyczy, moja Corka, byla ciastem tak zachwycona, a swoje och! i ach! wyglaszala juz w trakcie jedzenia :D Mam nadzieje, ze i Wam to ciasto zasmakuje wiec sie czestujcie :)

Zdjęcie - Lekkie jak puch ciasto z bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto/Tort z bananami

skladniki na biszkopt:
3 jajka
90g cukru
50g maki pszennej
50g maki ziemniaczanej
1 lyzeczka proszku do pieczenia

skladniki na mase:
9 lyzeczek zelatyny
300g jogurtu naturalnego
600 ml smietany kremowki
150g cukru
sok z polowy cytryny
okolo 6 lyzek mleka
2 opakowania cukru waniliowego
4 banany
2-3 lyzeczki kakao
1 utrwalacz do smietany

wykonanie:
Jajka zmiksowac z cukrem na puszysta mase, nastepnie dodac make i proszek do pieczenia. Dokladnie wymieszac. Ciasto przelac na tortownice (26cm) wylozona papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym wczesniej do 180°C przez 20 minut. Wystudzic.

Biszkopt przelozyc na platerke i spiac obrecza tortownicy (28cm) Boki tortownicy najpierw nasmarowac maslem i oblozyc papierem do pieczenia. Jesli ktos nie dysponuje obrecza o takich wymiarach moze uzyc obreczy od pieczenia biszkoptu.

3 banany obrac ze skorki i przeciac wzdluz na pol.
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim zelatyne. Jesli zelatyna nie bedzie sie chciala rozpuscic w tej ilosci mleka mozna dolac odrobine.
Jogurt wymieszac z cukrem waniliowym, sokiem z cytryny.
500ml kremowki ubic na sztywno z cukrem, dodac mase jogurtowa i rozpuszczona zelatyne.
Odrobine masy wylac na biszkopt, rownomiernie rozprowadzic. Nastepnie ulozyc na niej banany. Gdy masa zacznie sie scinac rozprowadzic ja na biszkopcie z bananami. Odstawic do lodowki na minimum 4 godziny.

Przed podaniem sciagnac obrecz z pergaminem. Wierzch ciasta posypac 2 lyzeczkami kakao.
100ml smietany ubic z usztywniaczem do smietany i udekorowac ciasto za pomoca szprycy. Banana obrac, obtoczyc w kakao, pokroic na plastry, skropic sokiem z cytryny by nie sciemnialy i poukladac na rozyczkach ze smietany.

Smacznego!

Ciasto bierze udzial w konkursie Ciasto na niedziele zorganizowanym przez Mikser Kulinarny

Zdjęcie - Lekkie jak puch ciasto z bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów