Legumina cytrynowa

Zdjęcie - Legumina cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uff, w końcu udało mi się zabrać do gotowania. Oczywiście czym by nie wrócić jak nie deserem :) Tym razem postanowiłam dołączyć do akcji „Cytrynowe wypieki”. W mojej ukochanej książce kucharskiej (kto uważnie czyta bloga, ten wie) znalazłam idealny przepis. Zapraszam Was na leguminę cytrynową. Aromatyczną, mocno cytrusową, z widocznymi skórkami cytrynowymi. W stosunku do oryginału dodałabym jedynie więcej cukru – wypiek wyszedł lekko wytrawny, a ja jednak miałabym ochotę na coś słodszego. Do tego plastry cytryny smażone w cukrze i… mniaaam, można wcinać :)

Składniki:

  • 2 dorodne, duże cytryny
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru (dałabym zdecydowanie więcej – nawet całą szklankę)
  • 1 szklanka tartej bułki z bułek mlecznych lub słodkich (nie miałam, więc użyłam pół na pół zmielonych, suchych biszkoptów oraz zwykłej bułki tartej)
  • tłuszcz do wysmarowania foremek

Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać odrobinę soli i ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na pulchny kogel-mogel. Następnie dodać do niego otartą skórkę z wyszorowanej i wyparzonej cytryny oraz wyciśnięty z niej sok. Na koniec delikatnie wmieszać białko oraz dosypać bułkę tartą. Wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Foremki (kokilki lub jedną większą formę do zapiekania) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub pokruszonymi drobno biszkoptami. Nakładać do foremek masę, mniej więcej do 3/4 wysokości i zapiekać ok. 35 minut w temperaturze ok. 150 stopni C. Wierzch powinien być równomiernie zrumieniony, natomiast sam deser powinien odstawać od ścianek foremki. Wtedy jest gotowy. Przyznam, że wyszedł mi całkiem smaczny suflecik. Do tej pory nie miałam odwagi, żeby przygotować suflet; trochę mnie ośmieliła nazwa (legumina, nie suflet) i udało się. Na pewno polubię suflety, wydaje mi się, że najsmaczniejsze będą te pikantne (marzę o suflecie serowym). A oto efekt. Zdjęcie - Legumina cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto powidłowy obłoczek

Ciasto powidłowy obłoczek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sałatka z makaronem chińskim i brokułami
1

Sałatka z makaronem chińskim i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Biszkoptowe pancakes leciutkie jak chmurka
1

Biszkoptowe pancakes leciutkie…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka brokułowa z jajkami, kukurydzą i tuńczykiem
2

Sałatka brokułowa z jajkami, k…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
3

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Grzanki z kurkami i jajkiem
1

Grzanki z kurkami i jajkiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Laksa dyniowa z makaronem ryżowym

Laksa dyniowa z makaronem ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Dynia Hasselback
1

Dynia Hasselback

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Baba ganoush – pasta z pieczonego bakłażana
2

Baba ganoush – pasta z pieczon…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Imbirowe z pomarańczową marmoladą
1

Imbirowe z pomarańczową marmol…

montka montka
cukierenka

Czekoladowe muffiny przepis na 12 sztuk

Czekoladowe muffiny przepis na…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Cukiniowa tarta
1

Cukiniowa tarta "z kratką" na…

Asik Asik
Moja kraina smaków