Legumina cytrynowa

Zdjęcie - Legumina cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uff, w końcu udało mi się zabrać do gotowania. Oczywiście czym by nie wrócić jak nie deserem :) Tym razem postanowiłam dołączyć do akcji „Cytrynowe wypieki”. W mojej ukochanej książce kucharskiej (kto uważnie czyta bloga, ten wie) znalazłam idealny przepis. Zapraszam Was na leguminę cytrynową. Aromatyczną, mocno cytrusową, z widocznymi skórkami cytrynowymi. W stosunku do oryginału dodałabym jedynie więcej cukru – wypiek wyszedł lekko wytrawny, a ja jednak miałabym ochotę na coś słodszego. Do tego plastry cytryny smażone w cukrze i… mniaaam, można wcinać :)

Składniki:

  • 2 dorodne, duże cytryny
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru (dałabym zdecydowanie więcej – nawet całą szklankę)
  • 1 szklanka tartej bułki z bułek mlecznych lub słodkich (nie miałam, więc użyłam pół na pół zmielonych, suchych biszkoptów oraz zwykłej bułki tartej)
  • tłuszcz do wysmarowania foremek

Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać odrobinę soli i ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na pulchny kogel-mogel. Następnie dodać do niego otartą skórkę z wyszorowanej i wyparzonej cytryny oraz wyciśnięty z niej sok. Na koniec delikatnie wmieszać białko oraz dosypać bułkę tartą. Wszystko delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Foremki (kokilki lub jedną większą formę do zapiekania) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub pokruszonymi drobno biszkoptami. Nakładać do foremek masę, mniej więcej do 3/4 wysokości i zapiekać ok. 35 minut w temperaturze ok. 150 stopni C. Wierzch powinien być równomiernie zrumieniony, natomiast sam deser powinien odstawać od ścianek foremki. Wtedy jest gotowy. Przyznam, że wyszedł mi całkiem smaczny suflecik. Do tej pory nie miałam odwagi, żeby przygotować suflet; trochę mnie ośmieliła nazwa (legumina, nie suflet) i udało się. Na pewno polubię suflety, wydaje mi się, że najsmaczniejsze będą te pikantne (marzę o suflecie serowym). A oto efekt. Zdjęcie - Legumina cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Orzechowa szarlotka tatrzańska
1

Orzechowa szarlotka tatrzańska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Biszkopt na parze - najlepszy

Biszkopt na parze - najlepszy

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Tosty francuskie z chałki na słodko
1

Tosty francuskie z chałki na s…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Curry z jajkiem i kalafiorem
1

Curry z jajkiem i kalafiorem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sałatka z awokado
1

Sałatka z awokado

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pasta twarogowa z czarnuszką i olejem z ostropestu
2

Pasta twarogowa z czarnuszką i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Muffiny na kefirze z jabłkiem i żurawiną
2

Muffiny na kefirze z jabłkiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Orkiszowe galette  z jabłkami
1

Orkiszowe galette z jabłkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Sok przecierowy z dyni, marchewek i bananów
1

Sok przecierowy z dyni, marche…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Korzenne śliwki duszone w winie z miodem
1

Korzenne śliwki duszone w wini…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sernik mango
2

Sernik mango

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Rafaello z kaszy jaglanej z maliną

Rafaello z kaszy jaglanej z ma…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim